Vokietija pagaliau atsipeikėjo: teigia esanti pasiruošusi suteikti Ukrainai saugumo garantijas  ()

Liepos 6 d. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi suteikti Ukrainai saugumo garantijas. Apie tai pranešė laikraštis „Süddeutsche Zeitung“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos kancleris skubiai paaiškino, kad garantijos skirsis nuo tų, kurios nurodytos NATO kolektyvinio saugumo sutarties 5 straipsnyje.

Žiniasklaida praneša, kad Scholzas tai pasakė atsakydamas į Bundestago deputatų klausimus.

Vokietijos kanclerio teigimu, G7 šalys jau svarsto konkrečius pasiūlymus dėl garantijų Ukrainai.

„Tačiau šios garantijos negali būti analogiškos NATO 5 straipsniui. Jos turi būti pritaikyti prie konkrečios situacijos“, – paaiškino Scholzas.

Vokietijos kancleris nepaaiškino, ką turi omenyje kalbėdamas apie konkrečias situacijas.

Pažymėtina, kad NATO Šiaurės Atlanto sutarties dėl kolektyvinės gynybos 5 straipsnyje numatyta automatinė karinė pagalba, jei būtų užpulta Aljanso šalis narė.

Pažymėtina, kad dar birželio pabaigoje Olafas Scholzas juokavo apie saugumo garantijas Ukrainai. Jis tiesiogiai neatsakė į žurnalistės Rozalijos Romanec klausimą apie garantijas Ukrainai spaudos konferencijoje po Didžiojo septyneto vadovų susitikimo.

 

Beje, anksčiau finansų analitikas Oleksijus Kuščas išsakė mintį, kad dėl tarptautinių saugumo garantijų Ukraina gali pakartoti Kipro, kuris yra ES, bet ne NATO narys, kelią. Kartu Kipras turi Didžiosios Britanijos saugumo garantijas.

Jo nuomone, Ukrainos įstojimas į NATO įmanomas tik tada, kai Aljanso šalys bus pasirengusios pradėti karinį konfliktą su Rusija. Arba kai nuspręs, kad Rusija nėra pajėgi duoti karinį atsaką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()