Skyrybom pasiryžo ištikimybe iki mirties garsėjančių gulbių pora  (3)

Apie gulbių monogamiją, meilę ir ištikimybę nuo seniausių laikų sklinda legendos, bet kaip ir visur, pasitaiko netikėtų išimčių – dėl įvairiausių priežasčių karts nuo karto gulbės nusprendžia išsiskirti. Tik tai pastebėti nėra labai lengva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie skyrybų vis labiau įprantantiems žmonėms turbūt tai nebus didelis netikėtumas, tačiau gulbių pasaulyje – tai jau įvykis. Ne tik mokslui, bet ir paprastiems žmonėms žinoma, jog visų rūšių gulbės yra monogamiškos - poros suka lizdus ant vandens telkinių kranto ir gina juos bei aplinkinę teritoriją nuo kitų paukščių. Be to, kai kada gulbių ištikimybė pasireiškia pačiomis netikėčiausiomis formomis. Prieš 3 metus rašėme apie neįprastą Aasee ežero meilės romaną. Turistų mėgiamas vakarų Vokietijos miestas Miunsteris (Vestfalija), prie kurio tvyro nedidelis ežeriukas, lankydavo neįprastą įžymybę – juodą gulbę, mirtinai įsimylėjusią baltos gulbės formos vandens dviratį. Tačiau tokiai ištikimybei būną ir išimčių.

Glosteršyre (Didžioji Britanija) dirbantys mokslininkai paskelbė, kad viena iš ten gyvenančių gulbių porų nusprendė „skirtis“. Tai tik antras išsiskyrimo atvejis 8 tūkst. šių paukščių populiacijoje per 40 metų, pastebi „BBC News“.

Pelkių faunos gelbėjimu užsiimančiai organizacijai „Wildfowl and Wetlands Trust“ priklausančioje teritorijoje, be kitų gyvūnų ir paukščių, gyvena daugybė gulbių. Vasarą jos išskrenda į Šiaurę, bet žiemoti grįžta į Didžiąją Britaniją. 2009 m. vienas iš gulbių patinėlių, vardu Sarindi, atskrido į Glosteršyrą ne su savo nuolatine partnere Saruni, bet su nauja gulbe, pavadinta Sarind.

Paprastai vienintelė priežastis sudaryti naują porą gulbėms yra gyvenimo partnerio ar partnerės mirtis, tačiau kiek vėliau Serani sugrįžo į savo ankstesnę gyvenamąją vietą. Kartu su ja atskrido mokslininkams nepažįstamas gulbinas, pavadintas Surune.

Abi gulbės su naujais partneriais gyvena šalia, tačiau susitikę buvę draugai neparodo jokių pažinties ženklų. Mokslininkai negali pasakyti, kas tapo jų išsiskyrimo priežastimi. Galbūt gulbės susirado naujas poras nesulaukusios palikuonių, galbūt tam buvo kitos priežastys.

Monogamija būdinga daugeliui sparnuočių, tačiau toli gražu ne visi iš jų sukuria poras visam gyvenimui. Neretai paukščiai kartu būna keletą metų arba vieną sezoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)