„Mes pralaimime, prasideda kolektyvinė savižudybė“: JT generalinis sekretorius skelbia, kad pasaulyje prasideda pragaras  (2)

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad pasaulis šiuo metu artėja prie „klimato pragaro" didėjant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo aptarta jo įžanginėje kalboje klimato viršūnių susitikime (COP27) Egipte, informuoja „Sky News".

„Mes pralaimime. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas į atmosferą didėja. Kyla pasaulinė temperatūra. Ir mūsų planeta sparčiai artėja prie lūžio taško, nuo kurio klimato chaosas taps negrįžtamas. Esame greitkelyje į „klimato pragarą", o mūsų koja yra ant akceleratoriaus pedalo", - sakė A. Guterresas.

JT generalinis sekretorius klimato kaitą pavadino pagrindine mūsų amžiaus problema ir iššūkiu.

„Klimato problemos priežastis yra žmogaus veikla. Žmogaus veikla taip pat turi būti ir sprendimas. Mokslas yra nedviprasmiškas: bet kokia galimybė apriboti temperatūros kilimą iki 1,5 laipsnio reiškia iki 2050 m. pasiekti pasaulinį grynąjį nulinį išmetamųjų teršalų kiekį. Artėjame prie taško, nuo kurio nėra sugrįžimo. Siekdamos išvengti baisaus likimo, visos G20 šalys turėtų dabar greičiau mažinti emisiją – šį dešimtmetį", – pabrėžė jis.

A. Guterresas pridūrė, kad šiuo klausimu išsivysčiusios šalys turi imtis iniciatyvos.

Jis taip pat paragino pasiekti „klimato solidarumo susitarimą".

„Susitarimas, pagal kurį visos šalys šį dešimtmetį dės papildomas pastangas mažinti išmetamų teršalų kiekį pagal 1,5 temperatūros laipsnio tikslą. Susitarimas, pagal kurį turtingesnės šalys ir tarptautinės finansų institucijos teiks finansinę ir techninę pagalbą, padėsiančią besivystančioms ekonomikoms, taip pat paspartinti perėjimą prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Susitarimas, pagal kurį išsivysčiusios ir besivystančios ekonomikos susivienys pagal bendrą strategiją ir sutelks jėgą bei išteklius žmonijos labui. Tai bus arba klimato solidarumo susitarimas, arba kolektyvinė savižudybės sutartis", – užbaigė generalinis sekretorius.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(9)
(13)

Komentarai (2)