Moterys iki 30 m. netenka 90 proc. kiaušinėlių  (7)

Mokslininkai išsiaiškino priežastis, kodėl moterims sunku pastoti vėlesniais gyvenimo etapais – sulaukusios 30 metų jos jau būna išeikvojusios 90 proc. savo „kiaušinėlių rezervo“, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kiaušinėliai moterų organizme gaminasi ir įkopus į ketvirtą, ir į penktą dešimtį, praktiškai nebelieka potencialiai vaisingų kiaušinėlių, teigia mokslininkai.

Kadangi kūnas renkasi geriausius kiaušinėlius iš rezervo, tikėtina, kad bėgant metams kiaušinėlių kokybė prastėja, todėl pastoti darosi vis sunkiau, be to, didėja rizika pagimdyti nesveiką kūdikį.

St Andrews universiteto ir Edinburgo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas yra pirmasis, kuriame buvo ištirtas moterų „kiaušinėlių rezervas“ – potencialus kiaušinėlių skaičius, kuris yra moters organizme gimimo metu – nuo pradėjimo momento iki menopauzės.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad gimusios mergaitės organizme yra 300 tūkst. potencialių kiaušinėlių ląstelių, tačiau jų mažėja daug sparčiau, nei buvo manoma iki šiol. 30 m. sulaukusios moters organizme lieka vos 12 proc. kiaušinėlių, o sulaukus 40-ies – tik 3 proc.

Tyrimo bendraautoris Dr. Hamishas Wallace‘as pasakė: „Mūsų tyrimas parodo, kad dauguma moterų pervertina savo vaisingumo perspektyvas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: