LHC šiemet veiks tik puse galios  (8)

Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC) šiemet ir veikiausiai iki pat 2012 m. veiks tik puse maksimalios savo galios, remdamasis Europos branduolinių tyrimų centro Greitintuvų ir technologijų direktoriumi Steve‘u Myersu pranešė „ScienceNOW“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jau buvo skelbta pirminiame šių metų LHC darbo plane, CERN mokslininkai LHC pluoštų susidūrimo energiją iki šių metų kovo planavo padidinti iki 7 TeV – tai sudaro pusę maksimalaus greitintuvo galingumo. Tačiau tuomet dar buvo palikta galimybė iki birželio pabaigos kiekvieno pluošto energiją padidinti iki 4 – 5 TeV, taigi, susidūrimo energija tokiu atveju išaugtų iki 8 – 10 teraelektronvoltų.

Naujausiomis žiniomis tokių planų atsisakyta - maksimali LHC pluoštų susidūrimo energija 2010 ir 2011 m. sieks 7 TeV. Toks sprendimas esą buvo priimtas nuogąstaujant, kad greitintuvo veikimas didelių energijų režimu gali sukelti LHC elektros sistemos sutrikimus ir gedimus. Būtent dėl šios priežasties 2008 m. įvyko LHC gedimas, nutraukęs eksperimentus 14 mėnesių.

Steve‘o Myerso teigimu, po 2 metų darbo LHC greitintuvas bus sustabdytas 12 mėnesių. Per šį laiką inžinieriai pakeis apie 10 000 elektros jungčių. Po tokio atnaujinimo fizikai LHC pluoštų susidūrimo energiją iki 2013 m. „kilstelės“ iki maksimaliai galimų 14 TeV.

Nepaisant to, kad greitintuvas šiemet ir kitąmet veiks puse galios, mokslininkai mano, kad per šį laiką atliktų eksperimentų duomenų pakaks daugeliui egzistuojančių fizikos teorijų patikrinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: