Mumbajus: vaikų savižudžių miestas  (15)

Sykį rašytoja yra pasakiusi, kad kam nors nusižudžius, žūsta daugiau nei viena siela. Šį teiginį visa savo esybe patvirtino Neha Sawant namai. Atmosfera mažyčiame Mumbajaus bute tapo stingdanti nuo tos dienos, kai 11-metė rasta pasikorusi savo namuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Net prabėgus kelioms savaitėms nuo dukters savižudybės tėvai vis dar buvo ištikti šoko. Jie atrodė tarsi apspangę. Pavargę ir liūdni veidai bylojo apie daugybę nemigos naktų, rašo BBC žurnalistas Zubairas Ahmedas. „Mūsų smegenys nedirba. Mes vis dar negalime tuo patikėti“, – žurnalistui sakė sugniuždyta Nehos močiutė. 11-metė greičiausiai yra viena iš jauniausių savo valia iš gyvenimo pasitraukusių vaikų Mumbajuje. Liūdinanti statistika byloja, kad šiame Indijos ekonomikos centre nusižudo vis daugiau paauglių. Dėl nepaaiškinamų priežasčių paauglių savižudybės vienoje iš labiausiai išsivysčiusių Indijos valstijų ir jos sostinėje Mumbajuje tapo faktiškai kasdieniu dalyku. Nuo šių metų pradžios iki sausio 26 dienos čia nusižudė 32 paaugliai, t. y. daugiau nei vienas per dieną. Nors savižudybių, įvykdytų 2009 metų sausio mėnesį, statistikos nėra, Mumbajaus valdžios pareigūnai sutaria, kad paauglių savižudybės šiame mieste tapo nekontroliuojamos. Savo ruožtu psichologai ir mokytojai vienbalsiai tvirtina, kad pagrindinė milžiniško paauglių savižudybių skaičiaus priežastis – jaučiamas spaudimas gerai išlaikyti egzaminus.

Savižudybė yra viena iš trijų svarbiausių priežasčių, nusinešančių 15–35 metų žmonių gyvybes. Šis reiškinys taip pat turi didžiulį psichologinį, socialinį ir finansinį poveikį nusižudžiusiųjų šeimoms ir draugams.

„Gyvenimas yra gražus“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė Catherine Le Gals-Camus atkreipia dėmesį, kad pasaulyje savižudybės kasmet pasiglemžia daugiau gyvybių nei žmogžudystės ir karai kartu sudėjus.

„Būtina imtis koordinuotų ir aktyvių veiksmų visame pasaulyje, siekiant užkirsti kelią šiam liūdnam reiškiniui. Kiekviena savižudybė sužlugdo iš gyvenimo pasitraukusio žmogaus artimųjų ir draugų gyvenimus emociškai, socialiai ir ekonomiškai“, – įsitikinusi PSO atstovė.

Mumbajaus valdžią nebevaldomas savižudybių skaičius paskatino pradėti kampaniją, pavadintą „Gyvenimas yra gražus“, kuria siekiama padėti moksleiviams susidoroti su mokykloje patiriamu spaudimu.

Psichologai lanko valstybines mokyklas Mumbajuje kartą per savaitę, kur moko mokytojus, kaip derėtų elgtis su psichologinį spaudimą jaučiančiais moksleiviais. Mokyklose vyksta ir tėvų bei mokytojų susitikimai, kuriuose tėvai mokomi padėti savo vaikams atlaikyti patiriamą spaudimą.

Vis dėlto net ir tai nepadėjo išsaugoti 12-mečio Shushanto Patilo gyvybės. Jis buvo rastas pasikoręs mokyklos tualete sausio 5 dieną

Šios mokyklos mergaičių skyriaus direktorė Mangala Kulkarni įsitikinusi, kad pačios šeimos turi imtis daugiau iniciatyvos, kad neleistų mokiniams pernelyg stresuoti. „Mokiniai nesuvokia, kad pasiekti geri mokymosi rezultatai nėra vienintelis ir pats svarbiausias dalykas gyvenime. Tačiau padėti jiems tai suvokti turi šeima, kalbėdama apie tai nuo pat vaikystės“, – sakė ji.

„Trys idiotai“

Psichologinės pagalbos linija, vadinama „Aasra“, Mumbajuje dirba jau keletą metų. Šios pagalbos linijos vadovas Johnsonas Thomas teigia, kad problemos, su kuriomis dabar susiduria vaikai, yra įvairiapusės. „Juos spaudžia konkurencija su bendramoksliais, jie turi bendravimo problemų su tėvais, jie išgyvena nutrūkusius santykius, bijo patirti nesėkmę“, – sako jis.

Neseniai iškelta dar viena padažnėjusių savižudybių versija. Manoma, kad prie paauglių apsisprendimo pasitraukti iš gyvenimo prisidėjo ir Bolivudo sukurtas filmas „Trys idiotai“. Vienoje šio filmo scenoje inžinerijos studentas nusižudo sužinojęs, kad tik pusėtinai išlaikė egzaminą.

Apie šio filmo įtaką diskutuota šalies televizijos laidose. Diskusijų metu faktiškai vienbalsiai filmas apkaltintas prisidėjęs prie ir taip itin opios problemos. Vis dėlto Mumbajaus psichologė Rhea Timbekar tvirtina, kad kaltinti filmą savižudybių skatinimu – neteisinga, nes jame, atvirkščiai, bandoma paaiškinti, kad tėvai neturėtų pernelyg stipriai spausti vaikų.

Psichologė žurnalistui taip pat pasakojo neseniai susitikusi su vaiku, nieko nevalgiusiu keturias dienas. Vaiko tėvai sakė, kad jis buvo labai nuliūdęs, nes už egzaminą gavo 89 proc. ir klasėje pagal pažangumą iš pirmos vietos nukrito į trečią. „Tokių vaikų tėvus būtina konsultuoti“, – teigia psichologė.

R.Timbekar įsitikinimu, vaikai kopijuoja savižudybes, t. y. perskaito straipsnius laikraščiuose apie savižudybes ir nusprendžia patys tai padaryti.

Radikalūs veiksmai

Garsus Mumbajaus psichologas Dilipas Panickeris tvirtina, kad vien spaudimas dėl gerų rezultatų mokykloje – per paprastas savižudybių paaiškinimas.

„Viena vertus, spaudimas mokykloje ir tėvų lūkesčiai yra pagrįsta savižudybių priežastis, – teigia jis. – Tačiau tokių dalykų visada buvo. Tiesą pasakius, seniau juk tėvai net mušdavo savo vaikus daug dažniau nei dabar. Dabar pasikeitė tai, kad vaikai tapo daug labiau nepriklausomi. Dėl nesėkmių jie kaltina save ir imasi radikalių veiksmų.“

Psichologai taip pat tvirtina, kad 2010 matais būtina iš naujo apibrėžti, kas yra „paauglys“. „Dabar 11-mečiai yra naujieji paaugliai. Tai, ką mes seniau darydavome būdami 14 ar 15 metų, šiandien daro 11 metų vaikai“, – teigia R.Timbekar.

Psichologė taip pat neigia teoriją, kad vaikai savižudybes įvykdo spontaniškai, skirtingai nei suaugusieji, kurie mintį žudytis subrandina. Esą suaugusiesiems iš pradžių gimsta mintis nusižudyti, tuomet jie pradeda savižudybę planuoti ir galiausiai nusižudo. „Vaikas neatsikelia ryte ir nenusprendžia, kad tądien nusižudys, – tvirtina psichologė. – Jų gyvenime prieš tai kažkas įvyksta. Savižudybė tiesiog tampa tų įvykių apraiška.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)