Saulės žybsniai gali nutraukti 2012 m. Olimpiados transliacijas  (15)

Mokslininkai prognozuoja, kad Saulės aktyvumas po 2 metų pasieks 11 metų ciklo viršūnę, ir joje kilsiančios stiprios magnetinės audros bei galingi žybsniai gali „išjungti“ Žemės telekomunikacijų sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maksimalaus Saulės aktyvumo laikotarpis sutaps su 2012 m. Londone prasidėsiančiomis olimpinėmis žaidynėmis, skelbia „Telegraph.co.uk“. Specialistai mano, kad dėl itin aktyvios Saulės gali sutrikti ne tik telekomunikacinių Žemės palydovų funkcionavimas, bet net ir antžeminių elektros tinklų ir ryšio sistemų veikla. Perspėjama, kad dėl palydovų techninės įrangos pažeidimo gali nutrūkti ne tik TV transliacijos, bet ir interneto ryšys.

Saulę stebintys heliofizikai apie artėjančią maksimalaus jos 11 metų ciklo fazę perspėjo naujos NASA kosminės observatorijos „Solar Dynamics Observatory“ (SDO) paleidimo išvakarėse. Šis procesus Saulėje tirsiantis kosminis aparatas bus iškeltas į orbitą kitą savaitę.

SDO fotografuos Saulę didelės raiškos kameromis ir kasdien į Žemę perdavinės itin didelį kiekį observatorijos prietaisų surinktų duomenų – jis esą atitinka pusę milijono iš internetinės įrašų parduotuvės „iTunes“ kasdien parsisiunčiamų dainų.

Apie Londono Olimpiados TV transliacijoms dėl Saulės galintį kilti pavojų perspėjo SDO projekte dalyvaujantis D. Britanijos Rutherfordo-Appletono laboratorijos profesorius Richardas Holdawayus. Pasak jo, olimpinės žaidynės vyks per patį maksimalaus Saulės aktyvumo fazės vidurį.

Profesoriaus teigimu, mokslininkai kol kas neturi galimybių prognozuoti Saulėje kilsiančių audrų, kurios gali būti tokios stiprios, kad paveiktų ryšių palydovų transliacijas, tačiau tikisi, jog SDO observatorija iš esmės pakeis situaciją.

„Saulės aktyvumas turi didelę įtaką Žemei. Tirdami jį tikimės pagerinti Saulės audrų prognozavimą ir rasti naujų būdų technologinėms sistemoms Žemėje apsaugoti. Jei būtume apie jas iš anksto perspėti, galėtume sumažinti patiriamą žalą“, - sakė mokslininkas. Pasak jo, Saulės audrų pasekmes galima būtų sumažinti iš anksto išjungus kai kurias elektronines sistemas. Kilus audrai Saulėje, Žemę ji pasiekia po 1 - 2 dienų.

„Solar Dynamics Observatory“ orbitoje aplink Žemę turėtų veikti 5 metus.

JAV mokslininkai jau anksčiau buvo perspėję šalies vyriausybę, kad itin galinga audra Saulėje parklupdytų šiuolaikinę civilizaciją. Pasak jų, galingi Saulės plazmos pliūpsniai, vadinami Saulės vainiko medžiagos išmetimais, gali sukelti elektromagnetinius trikdžius, kurie sujauktų elektros tiekimo sistemas ir sukeltų chaosą šiuolaikinėmis technologijomis paremtose gyvenimo srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)