Pentagonas kurs nemirtingas gyvas būtybes  (38)

„BioDesign“ projekto tikslas – sukurti dirbtines gyvybės formas, kurios gyvens amžinai arba tol, kol joms bus leista numirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamento Pažangiųjų gynybos tyrimų agentūra (DARPA) 2011 m. finansiniais metais skirs 6 mln. dolerių projekto, kuriuo siekiama sukurti dirbtines gyvybės formas, įgyvendinimui, pranešė „Wired“. Manoma, kad tokie organizmai galės gyventi praktiškai amžinai.

Naujasis Pentagono užsakymu vykdomas DARPA projektas pavadintas „BioDesign“. DARPA atstovų teigimu, jame bus naudojami naujausi biotechnologijų pasiekimai, leisiantys genų inžinerijos būdu kurti gyvus, kvėpuoti galinčius organizmus, pasižyminčius „tam tikrais biologiniais ypatumais“.

Agentūra neskelbia, ar šie dirbtiniai organizmai bus daugialąsčiai – pabrėžiama tik tai, kad jų ląstelės bus atsparios senėjimo procesams ir mirčiai. Panašiomis savybėmis pasižymi, pavyzdžiui, vėžinės ląstelės.

Į kuriamų dirbtinių organizmų DNR bus įvesti žymekliai, padedantys juos identifikuoti taip, kaip pagal serijinį numerį identifikuojami šaunamieji ginklai. Taip pat siekiama juos apsaugoti nuo veiklos programos pakeitimo, tai yra, kad organizmai neimtų „tarnauti priešui“. DARPA taip pat ketina įdiegti juose ląstelės lygmenyje veiksiantį „jungiklį“, kurį aktyvavus organizmas iškart susinaikins.

Pranešama, kad DARPA taip pat planuoja skirti 20 mln. dolerių naujai sintetinės biologijos programai. Dar 7,5 mln. dolerių agentūra planuoja investuoti į genomo analizės ir keitimo spartinimo programą.

Niujorko universiteto biologijos profesoriaus Davido Fitcho teigimu, iš visko sprendžiant DARPA siekia praktiškai pakeisti požiūrį į evoliuciją kaip į atsitiktinių įvykių seką. Tačiau užsibrėžtas tikslas – sukurti nemirtingas būtybes – gali būti per sunkus. Naujausi genų terapijos pasiekimai, kai į organizmą būdavo įterpiami dirbtiniai genai siekiant padidinti ląstelių ilgaamžiškumą, pelių atveju prailgindavo jų gyvenimą tik 20 proc.

„BioDesign“ programos apibūdinimas pateiktas DARPA 2011 m. biudžeto projekto 265 puslapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (38)

Susijusios žymos: