Surasta rekordinio amžiaus voro fosilija  (11)

Egipto faraonų mumijos sprogtų iš pavydo, jeigu galėtų. Mokslinkai Kinijoje surado puikiai užsikonservavusį vorą, kurio gyvybės siūlas nutrūko prieš maždaug 165 miljonus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol rasti seniausi vorai datuojami „tik" 120 milijonais metų. Šios rūšies atstovai vadinasi Eoplectreurys gertschi.

Paleontologas Paulas Seldenas iš Kanzaso Universiteto teigia, kad ši fosilija išsilaikiusiu stebėtinai puikiai. Matyti net smulkiausios jo struktūros detalės. Voras buvo rastas Daohugou vietovėje Šiaurinėje Kinijoje. Ten gausu ir kitų fosilijų, tokių kaip salamandros, primityvūs žinduoliai, vabzdžiai, vėžiagyviai. Tikras rojus paleontologams. Juros periode toje vietoje tyvuliavo ežeras, veikė ugnikalniai.

Šio periodo vorų liekanų rasti labai sunku, kadangi per tiek milijonų metų minkštieji voragyvių audiniai išlieka tik ypatingomis sąlygomis. Mokslininkams pasisekė, kad voras buvo įkalintas puriuose ugnikalnio pelenuose, kurie jo nesutraiškė. Vėliau jį padengė kitos nuosėdos ir taip užkonservavo ateities kartoms. E. gertschi analizė liudija, kad šis Juros periodo gyventojas iš esmės nesiskiria nuo savo giminaičių, gyvenančių Žemėje dabar. Jo evoliucija buvo lėta. Per šimtus milijonų metų vorų gyvenamoji vieta keitėsi dėl kintančių aplinkos sąlygų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)