1969 metais nukritusiame meteorite aptiktos organinės medžiagos  (1)

Prieš 40 metų į žemę nukritusiame meteorite mokslininkai aptiko milijonus skirtingų organinių molekulių,kurių sudėtyje yra anglies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tai dar nėra gyvybės ženklas, tokios organinės medžiagos yra pagrindinės gyvų organizmų sudedamosios dalys. Be to, jos suteikia informacijos apie sąlygas, egzistavusias ankstyvaisiais Saulės sistemos gyvavimo metais.

Manoma, jog Murchisono meteoritas gali būti senesnis nei Saulė.

„Kai ėmiausi tirti meteoritą ir pamačiau jo sudėtingumą, buvau labai nustebęs. Turint tokią informaciją galima pasakyti, kas vyko gimstant Saulės sistemai“, - teigė tyrimo vadovas Philippe`as Schmittas Kopplinas iš Ekologinės chemijos instituto Neuherberge, Vokietijoje.

„Meteoritai yra kaip tam tikros fosilijos. Kai bandai juos suprasti, žvelgi į praeitį“, - aiškino jis.

Mokslininkų teigimu, meteorite rastos cheminės medžiagos leidžia spėti, kad pirmykštėje Saulės sistemoje buvo didesnė molekulinė įvairovė nei Žemėje.

Murchisono meteoritas 1969 metais nukrito to paties pavadinimo kaime Australijoje. Mokslininkai jį tyrinėjo ir anksčiau, ieškodami tam tikrų sudedamųjų dalių, tačiau tik dabar mokslininkams pavyko aptikti įvairių anglies pagrindu sukurtų cheminių medžiagų.

Nustatyta, jog uolieną sudaro 14 tūkst. skirtingų sudedamųjų medžiagų.

Mokslininkai mano, jog Murchisono meteoritas atsirado seniau, nei Saulė, tai yra daugiau kaip prieš 4,65 mlrd. metų. Anot tyrėjų, jis greičiausiai skrido per pirmapradžius debesis ir „surinko“ organines chemines medžiagas.

Ph. Schmittas Kopplinas tikisi, jog šie atradimai prisidės prie diskusijų, kaip atsirado gyvybė Žemėje.

„Manau, kad šioje srityje dirbantys žmonės, galintys susipažinti su šia informacija, galės kelti hipotezes, o kai kurias hipotezes galės patvirtinti. Iš kur mes atsiradome ir kas vyko prieš tai? Mumyse visuose glūdi šis klausimas“, - teigė jis.

Mokslininkai tiria ir kitus meteoritus, tačiau, anot jų, šis greičiausiai yra pats kompleksiškiausias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)