Mikčiojimą gali lemti genai  (3)

Mokslininkai išsiaiškino, kad mikčiojame ne dėl nervingumo, o kad tai – paveldima liga, tad atrasti genai gali paskatinti naujų vaistų sukūrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 1 proc. žmonijos mikčioja ir ilgą laiką buvo manoma, kad tai nervinės įtampos simptomas. Tačiau dabar mokslininkai išsiaiškino, kad mikčiojimą galima pagydyti pakeičiant jį sukeliančius genus, rašo „The Daily Telegraph“. Amerikos nacionalinio kurtumo ir kitų bendravimo sutrikimų instituto (angl. NIDCD, National Institute on Deafness and Other Communication Disorders) mokslininkai teigia, kad jie atrado 3 genus, sukeliančius mikčiojimą. Tai pavyko ištyrus savanorius iš Pakistano, JAV ir Didžiosios Britanijos.

„Šimtus metų mikčiojimo priežastis buvo mįslė ne tik medikams, mokslininkams, bet paprastiems žmonėms“, – cituojamas NIDCD vadovas dr. Jamesas Battey`us. „Tai pirmoji studija, išskyrusi specifinius genus, sukeliančius mikčiojimą. Šiuo metu mikčioja 3 mln. amerikiečių, ir tikimės, kad atradimas praplės mūsų galimybes gydyti šį sutrikimą“, – priduria jis.

Mikčiojimas – tai kalbėjimo sutrikimas, kai žmogus kartoja arba ištęsia garsus, skiemenis ar žodžius, taip suardydamas normalią kalbos tėkmę. Tai žmonėms gali trukdyti bendrauti ir sumenkinti gyvenimo kokybę. Iki šiol suaugę pacientai, kurie mikčiojimą bandė įveikti naudodami nervinės įtampos mažinimo strategijas, reguliuodami kvėpavimą ir kalbos tempą bei naudodami tam tikrus elektroninius prietaisus, su šia negalia susidorodavo gana gerai. Tačiau pastebėjus, kad mikčiojimas perduodamas kitiems šeimos nariams, pradėta ieškoti tai perduodančių genų. Tyrimas publikuotas žurnale „New England Journal of Medicine“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: