Marso paviršiuje nufotografuoti keisti dryžiai  (10)

Aplink Marsą skriejantis NASA palydovas „Mars Reconnaissance Orbiter“ planetos paviršiuje užfiksavo keistus dryžius. Jie buvo pastebėti šiauriniame Tarsis plokščiakalnio pakraštyje, Acheron Fossae sinklinoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukos paskelbtos MRO palydove įrengtos didelės raiškos vaizdo kameros „HiRISE“ programos svetainėje. Didelės raiškos nuotrauką galima persisiųsti iš čia.

„Mars Reconnaissance Orbiter“ Acheron Fossae regioną fotografavo iš maždaug 300 kilometrų aukščio.

Mokslininkai mano, kad neįprastos formos tamsios ir šviesios juostos Marso paviršiuje susidarė nuo šlaitų slenkant labai smulkiam smėliui ir dulkėms, tačiau vienareikšmiškos nuomonės apie tokių darinių priežastį vis dar nėra. Skirtinga spalva atitinka skirtingus grunto sluoksnius, kurie atsiveria nuslinkus smėlio lavinoms.

„HiRISE“ programos atstovų teigimu, nuotraukose matomi šviesūs dryžiai iš pradžių buvo tamsūs, tačiau ilgainiui nuo saulės pašviesėjo. Šio proceso priežastys nuotraukų aprašuose nepaaiškintos.

Neseniai „Mars Reconnaissance Orbiter“ už maždaug 300 kilometrų nuo Marso šiaurės ašigalio buvo nufotografavęs į spygliuočių medžių giraites panašius paviršiaus darinius. Mokslininkai mano, kad nuotraukose matomi „medžiai“ tėra optinė apgaulė – tai esą tik nuo smėlio kopų nuslinkusių nuošliaužų žymės.

Marso palydovas „Mars Reconnaissance Orbiter“ buvo paleistas 2005 metais. 2008 m. NASA pratęsė jo darbą iki 2010-ųjų. Per visą savo veikimo Marso orbitoje laiką šis palydovas perdavė į Žemę daugiau nuotraukų ir matavimų duomenų, nei visos kitos Marso tyrimo misijos kartu paėmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (10)