Archeologas įminė vampyrų paslaptį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

tikman 2010-03-03 12:15
Dabar būtų neblogai jei paaiškintu vilkolakių atsiradimą
immortallt 2010-03-03 13:27
Paaiskina tik viena ivyki ir tai tik italijoj, kiek zinau tos istorijos kilusios is rumunijos
Azaruto 2010-03-03 19:16
grafas drakula negere kraujo o nuzude daugybe zmoniu ir pasmeige ju galvas ant kuolu beto jis buvo megstamas tarp zmoniu o istorija apie ji kaip vampyra parase kaskoks zmogus romane
LiberalusToris 2010-03-03 21:04
(berods, Turkijoj?). Beje, tas žmogus - Bremas Stoukeris. Antra, straipsnio autorius pamiršo paminėti kelis kitokius faktus, kodėl žmonės manydavo, kad prisikelia vampyrai: a) netgi po mirties auga plaukai, o kartais ir išryškėja iltiniai dantys (dėl odos išdžiūvimo ar ko ten); b) kai kurie sirgdavo anemija (kraujo liga); c) kiti - katalepsija (kai palaidodavo, dažni nelaimėliai pabusdavo karstuose ir nagais prasikrapštydavo (veltui) kelią laukan. Kitą dieną, girdėję keistus garsu kapinėse, ateidavo prižiūrėtojai, iškasdavo ir pamatydavo, kad karstas apibraižytas nagais, o lavonas pasislinkęs nenatūraliai - tai ir įbesdavo kuolą į širdį). Tai tiek. P.S. Visiškai neįdomus straipsnis, trūksta detalumo. P.S.S. Gal kurie mokslininkai tyrinėja poltergeisto fenomeną?
Azaruto 2010-03-03 22:10
del drakulos gali buti kad ir klystu nes skaiciau apie tai enciklopedijoje a) netgi po mirties auga plaukai, o kartais ir išryškėja iltiniai dantys (dėl odos išdžiūvimo ar ko ten); plaukai tada neauga o tik taip vizualiai taip atrodo del tavo minetu priezasciu taip pat yra ir su nagais usais ir t.t.
Azuolas 2010-03-03 22:45
Poltergeistą manau paaiškina skersvėjis
Indigo89 2010-03-04 22:24
Auga tie plaukai
Azaruto 2010-03-05 08:44
neauga taip tik vizualiai atrodo
cia. 2010-03-05 15:35
auga tiek nagai, tiek plaukai po mirties EDIT: blemba paziurejau wikipedijoj, tai parasyta, kad neauga, o destytoja buvo lygtai sakius, kad auga....
pomidoriukas 2010-03-19 12:29
Vampyrizmas konkrečiausiai paaiškinamas reta kraujo liga(kuri viduramžiais paplito labai) porfirija. Kai organizmas nesugeba pagaminti reikiamų raudonųjų kraujo kūnelių -eritrocitų (trūksta geležies ir deguonies kraujyje). Dėl medžiagų trūkumo kraujyje ir audiniuose sutrinka pigmentų apykaita ir ultravioletinių saulės spindulių įtakoje prasideda hemoglobino skaidymas. Dėl to ima irti poodiniai audiniai šviečiant saulei. Oda gali įgauti rudą ar violetinį atspalvį (gr. porfura-violetinis). Dėl tokios eritrocitų porfirijos gali pasireikšti ir nemažai emocinių sutrikimų.Ligoniams reikia vengti saulės šviesos, kuri jiems sukelia neištveriamus skausmus. Žinau, kad šios ligos niuansai taip pat yra ir plaukų nuslinkimas bei galūnių pailgėjimas (nagai ir kita. Nesu tikra dėl ilčių, nors gal ir galima prie "galūnių" priskirt). Viduramžaiais žmonės manė, kad porfiriją gydyti galima geriant kraują , nes neva taip atsistatytų reikiama eritrocitų koncentracija kraujyje, tačiau tai buvo visiškai beprasmiška, todėl kad iki skrandžio atėjęs kraujas jau buvo visas suskaidomas,todėl nieko nepasisavidavo į organizmą. Tik 1963m. Lee Illis mokslininkas konkrečiai susiejo šią ligą su viduramžiais siautėjusia vidurio Europoje taip vadinto vampyrizmo banga. Žinant, kad viduramžiais maras sunaikino begale gyventojų, o ir medicinos galimybės nebuvo tokios ar bent panašios į tarkim XX amžiaus, tai galimos ir įvairių ligų mutacijos. Ne išimtis galėjo būti ir porfirija, kurios aštresnė forma ir galėjo pasireikšti būtent viduramžiais. Šiaip straipsnis galėtų būti su daugiau mokslinių paaiškinimų, daug kur tik spėjama.