Gauti sunkiausios antimedžiagos pavyzdžiai  (12)

JAV fizikams pavyko sukurti pačią sunkiausią iki šiol antimedžiagą, pranešė žurnalas „Science“, paskelbęs RHIC greitintuvą naudojusių mokslininkų straipsnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekiant sukurti sunkiausias antimedžiagos daleles, Long Ailende (JAV) esančiame RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) Reliatyvistiniame sunkiųjų jonų priešpriešinių srautų greitintuve, veikiančiame 200 GeV galingumu, buvo vykdomi aukso jonų susidūrimai. Eksperimento metu greitintuve vidutiniškai po 100 milijonų susidūrimų fizikai gaudavo maždaug po 70 antiatomų branduolių.

Galų gale mokslininkams pavyko gauti antihipertritoną – tritono (tričio branduolio, sudaryto iš protono ir dviejų neutronų) priešingybę, pranešė „Nature News“.  Hipertritone vietoje vieno neutrono yra hiperonas – nestabilus barionas, kurio masė didesnė už neutrono masę. Savo ruožtu antihipertritonas yra hipertritono antidvynys, susidedantis iš antiprotono, antineutrono ir antihiperono.

Pasak amerikiečių fizikų, greitintuve gaunamų branduolių masė yra didesnė už antihelio branduolio masę. Iki šiol jis buvo laikomas pačiu sunkiausiu antielementu, gaunamu elementariųjų dalelių greitintuvuose. Mokslininkų teigimu, antihipertritono egzistavimo trukmė itin maža – apie  10-14 sekundės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: