Heršelio kosminė observatorija Oriono ūke rado molekulių, būtinų žinomų formų gyvybės egzistavimui  (3)

Vienu iš Heršelio kosminės observatorijos prietaisų, pavadintu Heterodininiu instrumentu tolimajai infraraudonojo spektro daliai stebėti (Heterodyne instrument for the far infrared, HIFI), pirmą kartą pavyko detaliau išanalizuoti iš Oriono ūko atėjusias šio diapazono elektromagnetines bangas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodė, kad Oriono ūke yra molekulių, būtinų mums žinomų formų organinės gyvybės atsiradimui, tokių kaip vanduo, anglies monoksidas, formaldehidas, metanolis, sieros dioksidas, dimetilo eteris, vandenilio cianidas ir kitų.

Tiesa, panašias medžiagas mokslininkai jau yra pastebėję ir kituose kosminiuose objektuose. Arp 220 galaktikoje astronomai aptiko amino rūgščių sudedamąsias dalis, maždaug už 63 šviesmečių nuo Saulės esančios planetos atmosferoje pastebėtas metanas, glikolaldehido molekulę mokslininkai radijo teleskopais pastebėjo už 26 000 šviesmečių nuo Žemės esančiame regione.

Visgi nežiūrint to, jog atradimas pats savaime nėra sensancingas, jis tuo pačiu leido patvirtinti kosminės observatorijos prietaiso jautrumą ir galimybes ieškoti daugiau organinių molekulių pėdsakų kosmose.

Heršelio projektą vykdo Europos kosminė agentūra kartu su NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)