Kas atsitinka, kai paukščiai per daug prisiklauso... statybininkų (Video)  (10)

Australijoje gyvenantys lyrauodegiai paukščiai (angl. lyrebird) yra įžymūs tuo, jog sugeba neįtikėtinai gerai pamėgdžioti savo aplinkoje išgirstus tiek natūralius, tiek dirbtinės kilmės garsus. Kas gi atsitinka, jei jie kurį laiką pagyvena greta statybininkų? Atsakymo ieškokite šiame video.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2010-03-14 Kas atsitinka, kai paukščiai per daug prisiklauso... statybininkų (Video)  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lyrauodegiai paukščiai yra vieni geriausiai žinomų Australijoje gyvenančių gyvūnų. Jie ypatingi ne tik mimikrija - gebėjimu pamėgdžioti garsus, bet ir savo nepaprastu grožiu. Jų giesmę sudaro natūrali jų pačių giedama melodija, sujungta į vieną visumą su bet kokiais jų kada nors girdėtais pašaliniais garsais. Lyrauodegių gerklos yra pats sudėtingiausias raumeninis balsą kuriantis organas visų paukščių giesmininkų tarpe. Būtent jis gyvūnui suteikia neprilygstamą vokalinį repertuarą. Jie su didžiuliu tikslumu gali sugeneruoti tiek pavienių paukščių giesmes, tiek ištiso paukščių būrio tarškėjimą, taip pat imituoti kitus gyvūnus, žmogaus balsą, visokių mašinų triukšmą, sprogimus ir muzikinius instrumentus. Šiaip lyrauodegiai yra labai drovūs, ir dažnai skirtingų garsų srautas, atsirandantis iš vienos konkrečios vietos, yra pats patogiausias būdas nustatyti šių paukščių buvimo vietą. Patelės taip pat pasižymi mimikrijos gebėjimais, tačiau jos linkusios giedoti rečiau nei patinėliai.

Lyrauodegis patinėlis vardu Chook gyvena Adelaidės (Australija) zoologijos sode. Kai čia kurį laiką buvo vykdomi remonto darbai, paukštis labai sėkmingai išmoko atkurti gausybę naujų garsų, tokių kaip plaktukų kaukšėjimas, pjūklų džeržgimas ir pačių įvairiausių elektrinių įrankių skleidžiamos melodijos. Kaip paukštis atrodo, giedodamas tokias "giesmes", žiūrėkite šiame video. 

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (10)