Nauja vakcina nuo gripo bus purškiama į nosį  (0)

Mokslininkai baigia sukurti naują vakciną nuo gripo, kuri bus net tik geresnės kokybės, bet ir purškiama į nosį. Planuojama, kad ši skiepų naujovė – panašus į vaistus nuo slogos purškalas – pasirodys balandį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektas „FLUVACC“ – vienas iš Europos Komisijos (EK) finansuojamų projektų ne tik prieš kiaulių, bet ir sezoninį gripą. Skiepijama nuo gripo bus nosies purškalu. Kitaip tariant, skiepai labiau primins slogos gydymąsi nosies purškalu negu vakcinavimą. Pasak projekto koordinatoriaus, austrų virologijos ir biotechnologijos profesoriaus Thomaso Musterio, kiekvienais metais šimtai žmonių miršta nuo gripo, milijonai juo užsikrečia, šalių ekonomikos dėl to patiria milijardinių nuostolių. Vakcinų nuo gripo yra, bet jos gaminamos naudojant senas technologijas, nėra pritaikytos masinei gamybai.

Apie nosies purškalo skiepus buvo pradėta kalbėti dar 2005-aisiais metais, kai apie pandeminio gripo A(H1N1)v virusą niekas nežinojo. Projektui „FLUVACC“ skirta 9,2 mln. eurų (per 31 mln. litų – ELTA). Projekto tikslas yra siekis efektyviau gaminti vakcinas ne tik nuo pandeminio, bet ir nuo sezoninio gripo. Pagrindinė vakcinos gamybos technologija buvo patobulinta, saugi bei veiksminga nosies purškalo tipo gripo vakcina šiuo metu kuriama. Gaminant naujos kartos vakciną laikomasi atokiau nuo tradicinių skiepų gamybos metodų, kai vakcina gaminama iš ląstelių.

„Šiuo metu injekciniai virusiniai preparatai dominuoja vakcinų nuo gripo prekyboje. Nors vakcinos, kurių pagrindą sudaro susilpninti virusai, yra skirti ilgalaikiam imunitetui (arba atsparumui ligoms) sukurti, jos yra naudingos ir ekstra atvejais. Gyvi susilpninti virusai rinkose yra saugūs, tačiau nenuspėjamos komplikacijos mažiems vaikams ir pagyvenusiems žmonėms gali atsirasti dėl jų plataus naudojimo“, – konferencijoje Venecijos eksperimentinės zooprofilaktikos institute kalbėjo T. Musteris.

Mokslininkas aiškino, kad jiems pavyko sukurti saugiai praskiestą vakciną nuo gripo, kuri pagaminta ląstelių kultūroje ir bus prieinama per nosies purškalus. „Mes gaminome vakciną su vadinamąja atvirkštine genetika. Tai reiškia, kad viską galime daryti žymiai greičiau. Per tris ar keturias dienas galime pagaminti bet kokį gripo štamą (gripo viruso tipą, rūšį – ELTA) – tiek sezoninio, tiek epideminio - ir pradėti vakcinos gamybą. Mokslininkai pirmiausia nustato geną, baltymą, kuris žmogaus kūne tampa pavojingu ir nematomu. Tada jie jį sunaikina. (...) Naujoji vakcina pagaminta ląstelių kultūroje“, – sakė austrų biotechnologas.

Jis pabrėžė, kad itin svarbu, jog vakcina gaminama be kiaušinių baltymų ir ja galės skiepytis žmonės, kurie alergiški kiaušiniams ir neretai dėl to patiria anafilaksinį šoką. Kaip vakcinos privalumą T. Musteris paminėjo ir tai, kad skiepijama bus per nosies purkštuvo įtaisą. Tai paprastesnis ir mažiau skausmingas būdas negu skiepai į raumenis. „Jeigu turėčiau galimybę pasirinkti skiepus į raumenis ar nosies purkštuvą, pasirinkčiau nosies purkštuvą, nes nenoriu, kad man skaudėtų, ir tai yra greičiau. Nosies purkštuvai palengvina skiepijimąsi – panaikina baimę, ypač vaikams ir tiems, kurie bijo adatų“, – tikino jis.

Be to, skiepai per nosį iš karto stimuliuoja apsauginę imuniteto reakciją tiesiai nuo viruso įsiveržimo ir taip sustiprina vakcinos efektyvumą. Anot T. Musterio, visi iki šiol atlikti klinikiniai ir moksliniai eksperimentai parodė, kad vakcina saugi. Net plačiai naudojant vakciną, netikėtos komplikacijos mažiems vaikams, pagyvenusiems ir silpnos imuninės sistemos žmonėms mažai tikėtinos. Naujoji vakcina gali sukelti veiksmingą ir ilgalaikį imuniteto atsaką į įvairius gripo viruso variantus, kurie yra tik sąlygiškai galimi su tradicinėmis vakcinomis.

Optimizuotas šiame projekte atvirkštinės genetikos metodas leidžia praskiestą vakciną pagaminti nuo galimų gripo virusų, net nuo labai pavojingų paukščių gripo atvejų, per labai trumpą laiką. „Vakcinos gamybos kultivuojamose ląstelėse privalumas yra tas, kad gamyba atsiradus paklausai gali būti lengvai padidinama naudojant flotatorius. Todėl gamyba ląstelių kultūroje ir optimizuotos atvirkštinės genetikos metodas reiškia, kad saugi vakcina prieš bet kokį galimą gripo virusą gali būti sukurta greitai ir dideliais kiekiais, tai labai svarbu infekcinės pandemijos metu“, – aiškino virologas. Nosies vakcina gali būti taikoma toje teritorijoje, kur infekcija jau vyksta.

EK nuo 2001-ųjų metų yra skyrusi daugiau kaip 100 mln. eurų gripo mokslinių tyrimų projektams. Juose dalyvauja 52 mokslinių tyrimų institutai iš 18 Europos šalių bei trys tarptautinės partnerės – Kinija, Izraelis, Jungtinės Amerikos Valstijos. Lietuvos EK projektuose dalyvauja tik Biotechnologijos institutas. Lietuvių mokslininkai prisideda prie naujų antivirusinių vaistų nuo gripo kūrimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: