Regėjimo netekęs britų karys išmoko „matyti“ liežuviu (Video)  (1)

Vienas britų karys, netekęs regėjimo, kai buvo sužalotas sprogus granatai Irake, džiaugiasi galėdamas naudotis revoliucinga technologija, leidžiančią jam „matyti“ liežuviu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinėse Valstijose sukurtas prietaisas 24 metų Craigui Lundbergui padeda perskaityti užrašytus žodžius, atskirti pavidalus ir savarankiškai vaikščioti. Naujoji technologija taip pat gali sukelti perversmą kitų neregių žmonių gyvenime.

C. Lundbergas, gyvenantis Liverpulio mieste Anglijos šiaurės vakaruose, visiškai apako 2007 metais, kai vykdant kovinę misiją Basroje šalia jo sprogo reaktyvinio granatsvaidžio užtaisas.

Anksčiau C. Lundbergo gyvenimą palengvindavo šuo vedlys, tačiau Gynybos ministerija jį pasirinko pirmuoju prietaiso „BrainPort“ bandytoju Didžiojoje Britanijoje.

Šis prietaisas atvaizdus paverčia elektriniais impulsais, kurie yra siunčiami į liežuvį ir sukelia dilgčiojimo pojūtį. Skirtingo stiprumo dilgčiojimą bandančiojo asmens smegenys suvokia kaip regimąjį signalą, todėl žmogus gali „matyti“ vaizdus ir orientuotis aplinkoje.

„BrainPort“ sudaro mažytė vaizdo kamera, pritvirtinta prie tamsių akinių, o prie jų yra prijungtas į saldainį ant pagaliuko panašus plastikinis signalų siųstuvas, kurį neregys įsideda į burną.

Atvaizdas sukuriamas kameros matricos fiksuojamus baltos spalvos pikselius paverčiant stipriausiais, o pilkus atspalvius – vidutinio stiprumo signalais. Juoda spalva suvokiama kaip signalo nebuvimas.

Tačiau kad žmogaus smegenys pradėtų suvokti šiuos signalus kaip vaizdą, reikalingos intensyvios treniruotės. „Panašu, tarsi laižyčiau 9 voltų bateriją arba karamelę su burbuliukais, – pirmadienį pasakojo C. Lundbergas. – Kamera siunčia signalus per „saldainį“ liežuviui. Galima nustatyti, ką jie reiškia ir paversti pavidalais.“

„Suvoki linijas ir daiktų pavidalus. Vaizdas juodai baltas, todėl ant liežuvio susidaro dvimatis atvaizdas – atrodo, tarsi badytų adatėlėmis“, – pridūrė jis.

Tačiau bent jau kol kas C. Lundbergo ištikimam keturkojui vedliui išsiskyrimas negresia.

„Jokiu būdu neatsisakysiu savo šuns vedlio Hugo – aš jį myliu, – sakė buvęs karys. – („BrainPort“) tėra dar vienas judėti padedantis prietaisas, tačiau jis ne visais atvejais padeda man įveikti savo negalią“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)