Šunys prijaukinti Vidurio Rytuose, ne Azijoje  (0)

Šunų (pradedant prancūzų pudeliais, baigiant vokiečių aviganiais) protėviai kilo iš Vidurio Rytų, o ne iš Azijos, kaip manyta anksčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „Reuters“, genetinio tyrimo rezultatai publikuoti internetinėje žurnalo „Nature“ versijoje. Genetinis mokslininkų tyrimas taip pat pagrindžiamas ir naujausiais archeologiniais radiniais.

„Tai reikšminga, nes čia pradėjo vystytis civilizacija, o šunys – dalis jos“, – cituojamas vienas iš tyrimo autorių Robertas Wayne`as, evoliucinės biologijos profesorius Kalifornijos universitete (JAV).

Teigiama, kad šunys prijaukinti regione, apimantį dabartines Irako, Sirijos, Libano bei Jordano teritorijas.

Tyrimo metu buvo lyginama 900 šunų (85 skirtingų veislių) bei 200 laukinių vilkų genetinė medžiaga. Lyginant viso pasaulio šunis ir vilkus nustatyta, kad šunys daugiausia unikalių genetinių panašumų turi su Vidurio Rytų vilkais. Kiek mažiau panašumų rasta ir su europiniais vilkais.

Nors taip pat nustatyta, kad nedidelis kiekis Rytų Azijos šunų yra Kinijos vilkų palikuonys, tačiau ši „išimtis“ neleidžia teigti, kad visi šunys buvo prijaukinti Azijoje.

Mokslininkai taip pat priduria, kad 80 proc. dabartinių šunų yra ne priešistorinių vilkų palikuonys, tačiau buvo išvesti antroje XIX a. pusėje, vadinamojoje Viktorijos epochoje.

Jau kiek anksčiau rašėme apie tai, jog dauguma mažųjų šunų veislių gali būti kilusios iš Artimųjų Rytų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: