Cheopso piramidėje atrado tai, kur 4500 metų nebuvo įžengusi nė viena žmogaus koja (Foto, Video)  ()

Tyrėjai naudojo nedidelę kamerą, kad ištirtų kambarį, į kurį nė viena žmogaus koja nebuvo įkėlusi kojos kelis tūkstančius metų. Rezultatai parodė, kad Gizos piramidės vis dar turi savo paslapčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologams pagaliau pavyko patvirtinti, kad po šiaurine Cheopso piramidės puse yra slapta kamera. Ji buvo aptikta atliekant miuonų (elementarioji dalelė) radiografiją ir naudojant endoskopinę kamerą. Ir šis nuostabus radinys dar kartą patvirtina, kad didžiausia ir seniausia iš visų Gizos piramidžių vis dar gali atskleisti savo paslaptis.

Geofizikas ir Miuncheno technikos universiteto profesorius Christianas Grosse'as sakė: „Faktas, kad atradome kambarį piramidėje, yra kažkas neįtikėtino. Tačiau tai, kad jis pakankamai didelis, kad tilptų keli žmonės, daro jį dar paslaptingesnį ir svarbesnį“.

Patalpa yra apie 2,1 m pločio ir 9,1 m ilgio, o tai yra šiek tiek didesnė, nei manyta, remiantis skenavimo rezultatais.

Egipto Aukščiausiosios senienų tarybos generalinio sekretoriaus Mustafa Waziri teigimu, tyrėjai dar nuo 1962 m. įtarė, kad egzistuoja šis kambarys.

Virš įėjimo į piramidę išdėlioti akmenys šešiakampio pavidalu. Ši technologija naudojama siekiant pagerinti konstrukcijos stiprumą ir stabilumą.

Po to, kai komandai pavyko atrasti kambarį, mokslininkai iš išorės tarp akmenų įrengė endoskopinę kamerą. Patekusi į piramidę ji atsidūrė tuščiame paslėptame kambaryje. Tai savo ruožtu leido archeologams pažvelgti į ją iš vidaus.

 

Tačiau senovės piramidės tyrimai tuo nesibaigė. Pasak archeologų, jiems dar reikia nustatyti tikslią rasto kambario paskirtį, taip pat atrasti, kas yra už jo galinės sienos. Ir tam jie naudos naujus tyrimo metodus ir technologijas.

Didžioji piramidė, arba Cheopso, buvo pastatyta pagal faraono Khufu (valdė maždaug 2551 m. pr. Kr. – 2528 m. pr. Kr.) nurodymu Gizos plokščiakalnyje ir šiandien yra apie 139 metrų aukščio. Tai vienintelis išlikęs senovės pasaulio stebuklas ir buvo aukščiausias pastatas Žemėje iki 1311 m., kai buvo baigtas statyti Anglijos Linkolno katedros 160 m centrinis bokštas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(1)
(62)

Komentarai ()