Gamtos kameros: Kaip gyvena Linda ir Sulevas, jūriniai ereliai iš Läänemaa?  (1)

Jau keletą metų Estijos ir kitų šalių gamtos mylėtojai „Kotkaklubi“ ir kitų besidominčiųjų gamta žmonių bei organizacijų dėka turi galimybę stebėti laukinių gyvūnų ir paukščių gyvenimą tiesiogiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasdien internetinę svetainę www.looduskalender.ee aplanko keliasdešimt tūkstančių žmonių.

Vieni iš didžiausių svetainės lankytojų numylėtinių: jūrinių erelių pora Linda ir Sulevas. Jų lizdas pradėtas filmuoti 2010 metų kovo 3 dieną, lizde dar tebekūpsant sniegui. Ruoštis filmavinui – kad nebūtų sudrumsta paukščių ramybė – imta dar anksčiau. Šiandien Sulevo „žmona“ Linda padėjo pirmąjį kiaušinį...

Jūrinis erelis – didžiausias iš plėšriųjų paukščių būrio, tarp paukščio išskėstų sparnų galų yra 2-2,5 metro. Jauni paukščiai yra tamsiai rusvi, su gausiomis juodomis dėmėmis. Ereliui bręstant, jo plunksnos šviesėja, o uodega antraisiais – trečiaisiais gyvenimo metais būna marga. Subręsta jūrinis erelis 4 - 5 metais, tuo metu jo uodega būna balta, o snapas geltonas.

Jūriniai ereliai lizdus suka aukštai medžiuose vasario mėnesį, vėliau savo lizdus remontuoja ir juose peri daug metų. Vadoje paprastai būna 2 – 3 jaunikliai.

Estijoje šiuo metu peri 150 jūrinių erelių porų. Tai palyginti didelis skaičius, nes 7-ąjame dešimtmetyje jūriniai ereliai šioje šalyje buvo išnykę.

Lietuvoje 20 amžiuje pirmasis jūrinio erelio lizdas rastas 1987 m. Čepkelių rezervate. Lietuvos ornitologai jūriniams ereliams ir kitiems plėšriesiems paukščiams iškėlė per 200 dirbtinių lizdų. Daugelyje šių lizdų ereliai apsigyveno. Šiuo metu Lietuvoje peri apie 80 jūrinių erelių porų.

* Tiesioginę Lindos ir Sulevo gyvenimo transliaciją galite stebėti instaliavę Microsoft Silverlight grotuvą. Organizatoriai praneša, kad dėl stiprių vėjų transliacija iš erelių lizdo kartkartėmis gali sutrikti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (1)