Mokslininkai teigia, kad Mėnulio vanduo yra trijų rūšių  (2)

Praėjusiais metais netikėtai aptikus vandens pėdsakus Mėnulyje, mokslininkai iš naujo vertina turimą informaciją apie uolėtąjį Žemės kaimyną. Dabar mokslininkai teigia, kad Mėnulyje esantis vanduo yra trijų skirtingų rūšių, praneša space.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar neseniai buvo manoma, kad Mėnulis yra visiškai sausas. Vis dėlto, praėjusiais metais Indijos erdvėlaivyje „Chandrayaan-1“ buvusių „Mini-SAR“ ir „Moon Mineralogy Mapper“ („M-cubed“) prietaisų pagalba atlikti matavimai ir NASA „LCROSS“ misijos metu gauti duomenys įrodė, kad yra priešingai. „Mini-SAR“ aptiko Mėnulio paviršiuje 40 kraterių, kiekviename iš jų buvo mažiausiai po 2 metrus sušalusio vandens, kuris papildo iki 600 mln. tonų Mėnulyje esančio ledo. 2009 m. spalio 9 d. „LCROSS“ atsitrenkė į Mėnulį ir dar viename krateryje aptiko vandens pėdsakus.

„Kol kas mes radome trijų rūšių Mėnulio vandens, - teigė Teksase, Hiustono mieste įsikūrusio Mėnulio ir planetų instituto mokslininkas Paulas Spudis. – Mes turime „Mini-SAR“ storus, beveik gryno kraterių ledo sluoksnius, „LCROSS“ pūkinio grunto ir ledo kristalų mišinį, ir „M-cubed“ ploną sluoksnį, kuris eina per visą Mėnulio paviršių“. „LCROSS“ aptiko Mėnulio vandenį šaltame, tamsiame krateryje Mėnulio pietiniame polyje. Nuo tada mokslininkų komanda kruopščiai tyrinėja susidūrimo su Mėnuliu metu gautus duomenis.

„Atrodo, kad mažiausiai du skirtingi mūsų kraterio grunto sluoksniai turi vandens ir jie reprezentuoja dvi skirtingas laiko epochas,- teigė Anthony Colaprete‘as, vyriausias „LCROSS“ tyrėjas. - Pirmasis sluoksnis, „iššokęs“ iš kraterio per pirmąsias 2 sekundes po susidūrimo, turi vandens bei mineraluose esančio hidroksido ir net mažų gryno ledo gabalėlių priemaišų. Šis sluoksnis yra plonas ir gali būti ganėtinai „šviežias“, galbūt neseniai susiformavęs“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)