Panaudodami LHC, mokslininkai tikisi patvirtinti teoriją apie protono sandarą  (21)

Jeigu eksperimentas patvirtins fizikų iškeltą teoriją, tai gali padėti tyrinėtojams geriau suprasti protonų, kurie kartu su neutronais sudaro atomo branduolį, savybes. Tai būtų labai svarbus žingsnis fizikos mokslui - kol kas protono struktūra yra nežinoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokio visgi dydžio yra protonas? Ši dalelė yra tokio dydžio, kad plika akimi jos pamatyti negali joks gyvas pasaulio sutvėrimas. Ją realiai galima tik įsivaizduoti, teigia mokslininkai. Dalelės skersmuo siekia maždaug 1.5 x 10-15m.

Murit Islam ir Richard Luddy 2006-aisiais pristatė modelį, kuriuo aiškinama protono struktūra. Modelis, prie kurio buvo dirbta daugiau nei 30 metų, rodo, jog protoną sudaro trys sluoksniai. Protono branduolys sudarytas iš trijų subatominių dalelių — kvarkų, kurie yra „apjuosti“ dviem sluoksniais. Arčiausias prie branduolio sluoksnis turi vadinamąjį "keistąjį" įelektrinimą arba, kaip fizikai apibūdina, „barioninį įelektrinimą“. Tuo tarpu išorinis sluoksnis sudarytas iš sutelktų kvarkų ir anti-kvarkų.

Teoretikai jau daugiau nei 25 metus tikrino šį modelį mažesniuose dalelių greitintuvuose; tikimasi, jog būsimas eksperimentas LHC greitintuve suteiks pakankamai įrodymų, kuriais remiantis bus galima atsakyti, ar ši teorija teisinga.

Kuo galingesnis dalelių greitintuvas, tuo didesnė tikimybė sužinoti atsakymą, tad čia kaip tik ir pasitarnaus šiuo metu galingiausias pasaulyje Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas - LHC.

„Tai tarsi didesnės raiškos kameros naudojimas, norint nufilmuoti kokį nors objektą“, pateikia palyginimą R. Luddy. Atsakymą apie teorijos teisingumą tikimasi gauti jau kitų metų rudenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: