Opportunity marsaeigis nuo šiol bus "protingesnis"  (10)

Marse važinėję NASA roveriai „Spirit" ir „Opportunity" iš pat pradžių buvo gan savarankiški. Kadangi signalas iš valdymo centro Žemėje iki Raudonosios planetos skrieja kelias minutes, robotams buvo būtina patiems priimti būtinus sprendimus, kad jie, pavyzdžiui, neįkristų į kokį kraterį. Tam jie buvo apdovanoti dirbtinio intelekto sistemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt ir todėl ši misija buvo fantastiškai sėkminga. Tiesa, vienas iš roverių - „Spirit" - nesėkmingai įstrigęs Marso dirvoje ir tyrimų jau neatlieka, tačiau „Opportunity" pradeda Marse septintąjį tyrinėjimo sezoną.

NASA inžinieriai nusprendė dar labiau sustiprinti jo intelektą ir paversti jį labiau savarankišku. Tam buvo parengtas programinis atnaujinimas, kurį pavyko sėkmingai persiųsti į marsaeigį. Nuo šiol jis sugeba ne tik pasirinkti judėjimo maršrutą ir apvažiuoti netikėtai išdygusias kliūtis, bet pastebi ir tas uolienas, kuriomis labiausiai domisi mokslininkai, rašoma portale popsci.com.

Dabar procesas vyksta kur kas greičiau, nes marsaeigiui nebereikia fotografuoti tų akmenis ir nuotraukas siųsti į Žemę, kad gautų komandą juos rinkti. Be abejo, jis jas fotografuoja, bet jau fotografuojamus objektus renkasi nebelaukdamas atsakymo.

Atrodo, tai nauja tendencija, kuri reiškia, jog netrukus po Saulės sistemą pasklis sumanių zondų ir kitokių robotų būreliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: