Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje „Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas“  (59)

Renata Grikšelytė, „Danone“ ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie „Danone“ produktą „Activia“. Siekdami nuomonių objektyvumo, šią poziciją taip pat pateikiame skaitytojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprendžiant iš to, jog Vincento Sako parengtą straipsnį mums publikuoti laiškuose aktyviai siūlė patys skaitytojai, autoriaus išsakomos mintys gana plačiai pasklidusios po internetą ir tema reikalauja platesnės diskusijos tarp vartotojų, gamintojų ir kritikų. Tad šis Renatos Grikšelytės, „Danone“ ryšių su visuomene atstovės Lietuvoje, komentaras labai laiku ir vietoje nušviečia gamintojo poziciją. Tiesa, redakcija nesiima spręsti, kurie ir kurios pusės argumentai yra absoliučiai teisingi, o kurie "pritraukti" prie teisybės - tai paliekame nuspręsti kiekvienam iš skaitytojų.

Renatos Grikšelytės, „Danone“ ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje komentaras

Šių metų kovo 29 d. tinklalapyje www.technologijos.lt skiltyje „Žmogus ir medicina“ buvo www.technologijos.lt skiltyje „Žmogus ir medicina“ buvo patalpintas straipsnis „Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas“, kuriame dėstomi faktai apie „Danone“ produktą „Activia“ neatitinka tiesos ir klaidina visuomenę. Žemiau pateikiami klaidinantys faktai bei atsakymai į juos.

„Jeigu tikitės šių jogurtų pagalba atstatyti žarnyno mikroflorą, tai jūsų tikėjimas bergždžias – gyvų bakterijų šiuose jogurtuose niekada nebuvo, nėra ir nebus“.

Visų pirma norime informuoti, kad kompanija „Danone“ gamina tokius Lietuvoje parduodamus pieno gaminius: „Activia“, „Actimel“, „Danonki“, „Danacol“ ir kt. Šių produktų sudėtyje yra pasterizuotas pienas, vaisių priedai, dribsniai, gyvosios bakterijos ir kiti ingredientai. Visi jie naudojami gaminant jogurtus, taip pat nurodyti visų produktų etiketėse, kaip to reikalauja Europos Sąjungos teisės aktai. Kiekviename indelyje „Activia“ jogurto yra 10 mlrd. gyvųjų bakterijų. Šis kiekis yra griežtai kontroliuojamas, periodiškai tikrinamas nepriklausomų ekspertų.

Taip pat straipsnyje minima, kad jogurtai galioja tris mėnesius. „Danone“ pieno produktų realizacijos laikas, laikant juos nurodytomis sąlygomis, šaldytuve, 2-6 laipsnių temperatūroje, yra ne daugiau kaip mėnuo. Produktai nėra termiškai apdorojami, kad nebūtų sunaikintos gyvosios bakterijos, todėl ilgesnis jų galiojimo laikas nėra įmanomas. Probiotinės bakterijos išlieka gyvybingos visą jogurto galiojimo laiką, jeigu jis laikomas taip kaip reikalaujama. Laikant jogurtą kambario temperatūroje arba šilčiau, gyvųjų bakterijų kiekis gali sumažėti.

„Reikėtų nepamiršti ir dar vienos skrandžio funkcijos – dezinfekuoti maistą. Stipriai rūgšti jo terpė (pH apie 2) sunaikina didžiąją dalį bakterijų. Taigi, jei "Actvijoje" ir liks viena kita leisgyvė „geruolė“, tai jos egzistencija pasibaigs skrandyje ir maistinė „jogurto“ vertė bus nulinė. Ypatingai gyvybingų bakterijų indelyje turi būti apie milijardą, tik tada menkutis procentėlis išlaikęs gyvastį praslys į žarnyną.“

„Activia“ jogurtas yra vienas geriausiai pasaulyje ištirtų jogurtų. Kiekviename jogurto indelyje yra 10 mlrd. gyvųjų bakterijų. Šių bakterijų sugebėjimas išgyventi rūgštinėje skrandžio terpėje yra tirtas ir įrodytas ne viename klinikiniame, moksliniame tyrime. Apačioje pateikiamos nuorodos į keletą svarbių tyrimų:

Rochet V, L Rigottier-Gois, A Ledaire, C Andrieux, M Sutren, S Rabot, A Mogenet, J-L Bresson, S Cools, C Picard, N Goupil-Feuillerat and J Doré.  Survival of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in the faecal microbiota after administration in lyophilised form or in fermented product - a randomised study in healthy adults.

Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 2008;14: 128-136. He T, M G Priebe, Y Zhong, C Huang, HJM Harmsen, GC Raangs, JM Antoine, GW Welling and RJ Vonk.  Effect of yogurt and bifidobacteria supplementation on the colonic microbiota in lactose-intolerant subjects

Journal of Applied Microbiology, 2007; 104(2):595-604.

Collado M.C., Y. Moreno, J.M. Cobo, J.A. Mateos, M. Hernandez. Molecular detection of Bifidobacterium animalis DN-173 010 in human feces during fermented milk administration.

Food Research International, 2006; 39: 530-535.

Duez H, Pelletier C, Cools S, Aissi E, Cayuela C, Gavini F, Bouquelet S, Neut C and Mengaud J.  A colony-immunoblotting method for quatitative detection of a Bifidobacterium animalis probiotic strain in human faeces.

Journal of Applied Microbiology, 2000; 88:1019-27.

Pochart P, Marteau P, Bouhnik Y, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC. Survival of Bifidobacteria ingested via fermented milk during their passage through the human small intestine: an in vivo study using intestinal perfusion.

American Journal of Clinical Nutrition, 1992; 55:78-80.

Berrada N, Lemeland JF, Laroche G, Thouvenot P, Piaia M. Bifidobacterium from fermented milks: Survival during gastric transit.

Journal of Dairy Science, 1991; 74:409-413.Pochart P, Marteau P, Bisetti N, Goderet I, Bourlioux P, Rambaud JC. Isolement des bifidobactéries dans les selles après ingestion prolongée de lait au bifidus (LB).

No abstract available.

Médecine et Maladies Infectieuses 1990; 20: 75-78 (publication in French).

Norime informuoti, kad su šiais produkto moksliniais ir klinikiniais tyrimais yra susipažinę ir Lietuvos sveikatos ir mitybos specialistai: Vaidotas Urbonas, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas, Limas Kupčinskas, Lietuvos gastroenterologų draugijos pirmininkas, Regina Ėmužytė, Lietuvos klinikinių imunologų ir alergologų draugijos pirmininkė bei kiti. Tad jei kiltų abejonių galite su jais susisiekti dėl išsamesnės informacijos.

„Žinoma, atsiras prieštaraujančių šiai tikrąją tiesą atskleidžiančiai nuomonei ir pradės vardinti gimines ir pažįstamus, kuriems "Activia" „sureguliavo" virškinimą, bet šie žmonės nežino, kad buvo elementariai apmulkinti - į visus "Activia" jogurtus dedamas inulinas, kuris ir „sutvarko" (t.y. „paleidžia“) vidurius. O jei nustosite vartoti „Activia“ (produktą su inulinu), jūsų viduriai (jei žarnyne nebuvo bifido bakterijų) funkcionuos taip pat, kaip ir prieš jogurto vartojimą. Inulinas laisvina vidurius. Jo į "Activijos" indelį dedama 3 gramai (kapsulėse, skirtose laisvinti vidurius, jo tėra 2 gramai). Štai čia ir yra "Activijos" „gydomasis" efektas!“

Kaip jau buvo minėta anksčiau „Activia“ sudėtyje yra pasterizuotas pienas, vaisių priedai, dribsniai, gyvosios bakterijos ir kiti ingredientai. Visi jie naudojami gaminant jogurtus, taip pat nurodyti visų produktų etiketėse, kaip to reikalauja Europos Sąjungos teisės aktai. Inulinas į „Activia“ sudėtį neįeina ir toks Jūsų teiginys neatitinka tiesos. Jogurte „Activia“ veikia probiotinės bakterijos, kurių sugebėjimas prisidėti reguliuojant žarnyno veiklą yra įrodytas ne viename moksliniame tyrime. Visi jie yra viešai prieinami internete adresu www.studies.danone.com

„Dar šio „sveiko" maisto sudėtyje: lieso pieno milteliai, vanduo, uogų esencija, fruktozė, modifikuotų kukurūzų krakmolas, cheminiai aromatizatorius, dirbtinė želatina, karminas, natrio citratas, obuolių rūgštis, dirbtinis saldiklis sukralozė (lenkiškame variante rašomas cukrus, bet kas gi patikrins?)“

„Danone“ produkto „Activia“ sudėtis yra detaliai surašyta ant pakuotės kaip to reikalauja teisės aktai. Tokie Jūsų minimi ingredientai kaip vanduo, saldikliai ir kiti, nėra naudojami, gaminant „Activia“ jogurtą.

Norėtumėme, kad neklaidintumėte savo skaitytojų nepagrįsta informacija ir pašalintumėte šį straipsnį, kaip neatitinkantį tiesos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Renata Grikšelytė
(4)
(3)
(1)

Komentarai (59)

Susijusios žymos: