Bioninės akies bandymai – per trejus metus  (12)

Australijos mokslininkai, sekdami savo kolegų ir Didžiosios Britanijos pavyzdžiu, sukūrė pusiau dirbtinės akies prototipą ir vėliausiai po trejų metų planuoja jį implantuoti pirmajam pacientui. Technologija padės žmonėms su regėjimo negalia atgauti judėjimo laisvę ir savarankiškumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prototipą sudaro specialūs akiniai, sujungti su miniatiūrine kamera, kuri siunčia informaciją vaizdo apdorojimo įrenginiui (jį galima laikyti ir kišenėje). Šis savo ruožtu transliuoja radijo bangų signalus į elektrodus, chirurgų įterptus išoriniuose akies sluoksniuose.
„Elektrodai yra įterpiami į akies obuolio dugną, kuriame – jei žmogus mato normaliai – yra centrinė vaizdo priėmimo lauko dalis, – aiškina profesorius Anthony Burkittas. – Tai tinklainės dalis, kurioje yra daugiausia šviesai jautrių neuronų“.
Elektrodų signalus priėmę neuronai juos persiunčia į regos centrus smegenyse. Taip žmogus, padedamas technologijų, atgauna regėjimą. Australijos vyriausybė išradimui tobulinti ir testuoti praėjusiais metais skyrė 50 milijonų dolerių paramą. Pirmosios analogiškų bioninių akių implantavimo operacijos Didžiojoje Britanijoje buvo atliktos jau daugiau kaip prieš metus. Pacientai, kuriems buvo implantuotas toks įtaisas, dabar gali įžvelgti kelio ženklus, skiria įvairius pilkos spalvos atspalvius, gali savarankiškai atlikti nesudėtingus namų ruošos darbus ir skiria spalvotus daiktus nuo nespalvotų. Bioninės akys kol kas yra toli nuo idealaus regos protezo, tačiau jų tobulinimo darbai, nors ir pamažu, tačiau juda į priekį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: