Norintiems pasukti galvą – jaunimo sukurta olimpiadinė matematikos knyga  (11)

„Ant stalo yra n akmenukų. Žaidėjas gali pašalinti 2m akmenukų, kur m yra sveikasis neneigiamas skaičius. Kuris žaidėjas laimės dabar?”. Tai – ne kiekvienam įkandamos užduoties, kurios nerasi paprastuose matematikos vadovėliuose, pavyzdys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašūs uždaviniai sugulė į laisvai kuriamos ir platinamos olimpiadinės „Matematikos knygos” versiją, kurią sukūrė Vilniaus universiteto doktorantas Paulius Šarka ir trys Kauno technologijos universiteto gimnazijos abiturientai – Paulius Kantautas, Lukas Melnikas bei Pijus Simonaitis.

„Svarbiausia, kad knyga laisva – visiems prieinama. Tai realizuota ne tik žodžiais - pirmame puslapyje yra /Creative Commons /licencija - kaip autoriai legaliai ir oficialiai atsisakome bet kokių turtinių teisių į šią knygą ir visi gali legaliai ją platinti, modifikuotą versiją naudoti savo reikmėms ar bet ką kita daryti. Tai, mano galva, gan naujas reiškinys – pagal tą pačią licenciją veikia „Vikipedija“, - sakė P. Šarka.

Knyga skirta matematika besidomintiems moksleiviams. „Matematikos knyga“ parašyta sunkėjančia seka. Autorių manymu, ją galima pradėti naudoti nuo 9-os klasės. „Sumanymas kilo su kolega besidarbuojant Nacionalinėje moksleivių akademijoje – ten dirbome dėstytojais. Natūraliai kilo matematinių tekstų poreikis, po to kilo idėja rašomus tekstus apjungti“, - teigė doktorantas.

Galiausiai idėja pavirto 150 puslapių knyga, pasaulį išvydusia kovo 20-ą. Knygą skaityti internete ar atsispausdinti gali kiekvienas. Autoriai knygą laiko nebaigta - rudenį ar kitą pavasarį pasirodys antra knygos versija, tad kiekvienas buvęs olimpiadininkas gali prisidėti prie jos rašymo, klaidų ieškojimo.

Rašydami knygą autoriai naudojosi šaltiniais, dalį užduočių kūrė patys. Knygos gale pateikiami uždavinių sprendimai. P. Šarka teigė jau sulaukęs patenkintų moksleivių atsiliepimų.

Geriausi ekspertai – moksleiviai ir studentai

Didžioji knygos medžiagos dalis parašyta per metus, tačiau, pasak doktoranto, jei būtų dirbama nuosekliai, knygą galima parašyti ir per mėnesį.

Doktorantas sako, kad „Matematikos knygos“ vadovėliu vadinti negalima, mat joje pateikiama olimpiadinė matematika. Pasak P. Šarkos, knyga labai nutolusi nuo mokyklinės matematikos – knygoje matematika nepalyginamai sudėtingesnė ir platesnė. Be to, dauguma ją skaitančių – olimpiadininkai.

„Anglų, rusų kalba yra daugybė knygų, iš kurių galima ruoštis olimpiadoms. Lietuvoje iki šiol buvo nemažai uždavinynų, kuriuose pateikiami uždaviniai ir jų sprendimai. Pas mus yra ir teksto – aprašomų teorijos dalykų, teoremų. Šiuo požiūriu knyga pirma“, - aiškino P. Šarka.

Pasak jo, minčių pasipelnyti – apmokestinti turinį ar pardavinėti popierinį knygos variantą – nebuvo. Autoriai taip pat nesvarstė idėjos pasiūlyti knygą aprobuoti ekspertams. „Be moksleivių nėra jokių ekspertų, kurie galėtų aprobuoti šią knygą. Moksleiviai, studentai – jie yra patys didžiausi ekspertai, tikrai ministerijoje niekas geriau už juos šių dalykų neišmano“, - sakė P. Šarka.

Matematikos vadovėlių, iš kurių mokosi Lietuvos moksleiviai, pašnekovas vertinti nesiryžo, nes pats mažai su jais susipažinęs – olimpiadininkui mokykloje daugiausia teko mokytis iš papildomų šaltinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)