Kosminiai „šatlai“ grįžta! Išbandytas visiškai autonominis daugkartinis kosminis erdvėlaivis (Foto, Video)  ()

RLV LEX gali pakilti į kosmosą ir nusileisti visiškai savarankiškai, o jo konstrukcija primena ankstesnius JAV ir SSRS daugkartinius erdvėlaivius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indijos kosmoso tyrimų organizacija (ISRO) paskelbė sėkmingą autonominio daugkartinio naudojimo erdvėlaivio bandymą, praneša „The Register“. Šis unikalus kosminis lėktuvas, pasak kūrėjų, atliks pagrindinį vaidmenį mažinant krovinių pristatymo į Žemės orbitą išlaidas, skirtas naudoti kosminėse stotyse.

ISRO sraigtasparniu pakėlė daugkartinio naudojimo nešančiąją raketą į 4,5 km aukštį, o tada ekspertai stebėjo, kaip RLV LEX įjungė variklį ir nusileido aerodrome.

Šis visiškai autonominis erdvėlaivis skirtas įskristi į orbitą, dislokuoti naudingąjį krovinį, tada grįžti į Žemę ir nusileisti ant kilimo ir tūpimo tako. Išoriškai laivas labai panašus į ankstesnius amerikietiškus „Space Shuttle“ ir SSRS laikų daugkartinį laivą „Buran“.

 

Reikėtų pažymėti, kad RLV LEX šiame etape vis dar yra grynai eksperimentinis ir nepasiekė orbitos. Indijos agentūra ISRO prie šio projekto dirbo daugiau nei šešerius metus ir per šį bandomąjį skrydį erdvėlaivis sėkmingai nusileido 350 km/val. greičiu.

 

ISRO tikisi, kad vieną gražią dieną RLV LEX galės paleisti krovinius į orbitą vos už 4000 USD už kilogramą, o tai gerokai mažesnė už šiandieninių paleidimo paslaugų kainą. Pavyzdžiui, „Space Shuttle“ erdvėlaivis galėjo gabenti krovinius už 54 500 USD už kilogramą, o vieno kilogramo įrangos pristatymas į orbitą naudojant „SpaceX“ modernią „Falcon 9“ kainuos 2 700 USD.

 

Taigi ISRO turi rimtą konkurentą „SpaceX“ pavidalu, tačiau klientams nereikės stovėti eilėje laukiant kito „Falcon“ paleidimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()