Kometos dydis šokiravo mokslininkus (Video)  (6)

Stulbinantis McNaughto kometos dydis pribloškė mokslininkus – pasak jų, apskaičiavimai liudija, kad tai pati didžiausia žinoma kometa Saulės sistemoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išaiškėjęs McNaughto kometos, dar vadinamos Didžiąja 2007 m. kometa, dydis šokiravo mokslininkus, skelbia „Space.com“. Jos dydžiui nustatyti astronomai naudojo ne tokiais atvejais įprastą matomos kometos uodegos ilgio matavimą, o NASA ir ESA kosminio zondo „Ulysses“ perduotus duomenis apie jos paliktą plazmos šleifą. Išnagrinėję zondo magnetometro matavimus, mokslininkai aptiko silpstančios šioje kosminės erdvės dalyje praskriejusios McNaughto kometos smūginės bangos požymius. Tokia smūginė banga susidaro dėl sparčiai judančių Saulės vėjo dalelių ir iš kometos branduolio išmetamų jonizuotų dujų sąveikos. McNaughto kometą (C/2006 P1) 2006m. rugpjūtį atrado astronomas Robertas H. McNaughtas. 2007-ųjų sausio ir vasario mėnesiais dangaus skliaute stebėta McNaughto kometa tapo ryškiausia iš Žemės matoma kometa per pastaruosius 40 metų.

2007 m. šios kometos uodegos trajektoriją kirto kosminis zondas „Ulysses“ – šis netikėtas „pasimatymas“ leido mokslininkams surinkti visą eilę vertingų su ja susijusių duomenų, teigia leidinys. Kosminis zondas didesniu nei 1,5 astronominio vieneto (nuotolis nuo Žemės iki Saulės) atstumu netikėtai aptiko McNaughto kometos uodegos pėdsakus – iš branduolio besiveržiančių jonizuotų dujų šleifą. Pasak mokslininkų, toks kometos uodegos ilgis yra nepalyginimai didesnis už 2007 m. iš Žemės stebėtą šios kometos paliktą dulkių juostą.

„Ulysses“ surinkti duomenys padėjo mokslininkams apskaičiuoti McNaughto kometos dydį. Pasak Londono universitetinio koledžo Mullardo kosminių tyrimų laboratorijos daktaro Gerainto Joneso, kometos plazminės uodegos ilgį, lyginant su aiškiai matomu jos paliktu dulkių šleifu, nustatyti stebint iš Žemės labai sunku. Mokslininko teigimu, kosminiam zondui „Ulysses“ prireikė net 18 dienų, kad perskristų McNaughto kometos sukeltą smūginę bangą. „Tai rodo, kad ši kometa ne tik įspūdingai atrodo žvelgiant iš Žemės, bet ir yra labai didelė kliūtis Saulės vėjo kelyje“, - sakė jis. Dabartinė ilgiausios uodegos kometa-rekordininkė yra Hyakutake kometa - jos ilgis siekia daugiau 500 milijonų kilometrų. Su ja tas pats "Ulysses" susidūrė dar 1996 metais, tačiau skirtingai nei dabar, Hyakutake uodegą zondas kirto vos per 2,5 dienos. Tai reiškia, kad jei astronomų skaičiavimai pasitvirtins, McNaughto kometa taps naująja rekordininke, kadangi jos ilgis turėtų būti proporcingai didesnis apie 7,2 karto lyginant su Hyakutake.

Mokslininkai palygino kitų kosminių aparatų atliktus matavimus su šios kometos plazmos uodegos dydžiu. Paaiškėjo, kad kosminis zondas „Giotto“, 1992 m. praskriejęs pro Griggo-Skjellerupo kometą, mažiau nei per valandą kirto smūgio bangos ruožą. Garsiosios Halley-Boppo kometos atveju tam prireikė tik kelių valandų. 2007 m. buvo manoma, kad McNaughto kometos branduolio skersmuo yra mažesnis, nei 25 km, tačiau G. Jonesas naudojo kitokį metodą kometos dydžiui nustatyti, teigia „Space.com“. „Aktyvios kometos dydis labiau priklauso nuo jos skleidžiamų dujų kiekio, nei branduolio dydžio, – teigia mokslininkas. – Kometų branduoliai nebūtinai yra aktyvūs visame jų paviršiaus plote. McNaughto kometos skleidžiamų dujų kiekis yra kur kas didesnis, nei Hyakutake kometos“. 

Savo atlikto tyrimo rezultatus daktaras Geraintas Jonesas pristatys Glazge prasidedančiame Karališkosios astronomijos draugijos Nacionaliniame astronomijos susirinkime, teigiama pranešime. Šiame vaizdo siužete - Saulės kosminės  observatorijos SOHO 2007 m. atlikti McNaughto kometos stebėjimai. 


(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)