Islandijoje nerimsta pabudęs ugnikalnis (Video)  (2)

Islandijoje antradienį vakare, dar prieš ugnikalnio išsiveržimą prie Ejafjadlajokudlio ledyno salos pietuose, ir trečiadienį buvo evakuota iki 800 žmonių – tai jau antras išsiveržimas per mažiau kaip mėnesio laikotarpį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Artėja du dideli potvyniai iš tirpstančio Ejafjadlajokudlio ledyno“, – sakė vietinės policijos atstovas Roegnvalduras Olafssonas.

Kol kas žmonių „gyvybei pavojaus nėra, bet mes evakavome visus gyventojus, uždarėme visus kelius“, – nurodė jis ir pridūrė, kad dabartinis išsiveržimas didesnis negu praėjusį mėnesį įvykęs sprogimas prie Fimvorduhalso ugnikalnio.

Ugnikalnio išsiveržimas prasidėjo apie 1 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku. Anksčiau policija pranešė, kad iki šio gamtos reiškinio spėta evakuoti nuo 700 iki 800 žmonių iš rajono, esančio už 125 km į rytus nuo Reikjaviko. Žmonės nukreipti į Raudonojo Kryžiaus pagalbos centrus.

„Toje vietovėje taip pat buvo daugybė žemės drebėjimų“, – sakė policijos atstovas Balduras Sigurdssonas.

Pasak geofiziko Gunnaro Gunnarssono, išsiveržimas įvyko „pietvakarinėje Ejafjadlajokudlio viršūnės kraterio dalyje“.

„Iš viršutinio kraterio 6 tūkst. metrų aukštyje rūksta dūmai“, – nurodė jis ir pridūrė, kad „iš Gigjokudlio ledyno liežuvio šiaurinėje Ejafjadlajokudlio dalyje tekančio vandens srauto lygis pakilo pustrečio metro“.

Islandijos visuomeninis transliuotojas RUV pranešė, kad kraterio viršūnėje susidarė 500 metrų plyšys.

Vienas ūkininkų, Olafuras Eggertssonas, kurio ūkis yra kaip tik vieno potvynio srautų kelyje, pasakojo: „apie pusę vienuoliktos išgirdome garsų šniokštimą, paskui pamatėme kaip kalno šlaitu nušliaužė purvo ir dirvožemio masė. Dar už pusvalandžio purvo srautas ir didžiulė vandens masė smogė į dambą virš mūsų fermos“.

Pasak jo, per pusantros valandos, purvo masė slinkdama nuo kalno užliejo valstybinės reikšmės plentą, esantį žemiau mūsų ūkio – įveikė keturis kilometrus vos per pusvalandį.

„Turime apie 200 galvijų, karvių ir avių; palikome jas visas fermoje. Kartais prireikia laiko, kol dambos sugriūva, o dabar nežinome, ar jos atlaikė“, – kalbėjo ūkininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)