Šių metų Abelio matematikos premija suteikta už skaičių teoriją  (3)

Šių metų Abelio premijos laureatu tapo Džonas Teitas (John Tate). Apdovanojimas jam skirtas už algebrinės skaičių teorijos išvystymą. "Daugelis fundamentaliųjų algebrinės skaičių teorijos ir geometrijos krypčių atsirado tik puikių Džono Teito rezultatų ir įžvalgumo dėka", teigiama oficialiame pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, Teito pasiekti rezultatai elipsinių kreivių tyrimų srityje pasitarnavo įrodant įžymiąją Fermat teoremą (įrodymo autorius – Prinstono universiteto profesorius Andrew Wiles). Priminsime, jog ši teorema tvirtina, kad visiems skaičiams n, didesniems už 2, neegzistuoja tokių natūraliųjų skaičių a, b ir с, kad būtų tenkinama lygybė an + bn = cn.

Džonas Teitas gimė Minesotoje, JAV. Mokslų daktaro laipsnį įgijo 1950 metais Prinstono universitete. Dirbo Harvardo ir Teksaso universitete Ostine, kurį neseniai paliko išėjęs į pensiją. Abelio premija yra toli gražu ne pirmasis Teito gautas abdovanojimas už jo pasiekimus. Kitas žymus mokslininko pasiekimas yra 2002-2003 metais jam suteikta Volfo premija.

Skaičių teorija apima itin plačią sritį, pradedant pirminių skaičių mįslėmis, baigiant būdais, kuriais mes saugome, perduodame ir įrašome skaitmeninę informaciją. Per pastarąjį šimtmetį ji išsiplėtojo į vieną sudėtingiausių matematikos mokslo šakų, glaudžiai sąveikaujančių su kitomis mokslo sritimis. Teitas yra laikomas pagrindiniu šios plėtotės architektu. Jo moksliniai pasiekimai apima šešis dešimtmečius. Teitas pasiūlė daugybę matematinių idėjų ir struktūrų, kurių daugelis veliau buvo pavadintos jo vardu – Teito modulis (angl. Tate module), Teito kreivė (angl. Tate curve), Teito ciklas (angl. Tate cycle), Hodžo-Teito dekompozicijos (angl. Hodge-Tate decompositions), Teito kohomologija (angl. Tate cohomology), Serre-Teito parametras (angl. Serre-Tate parameter), Liubino-Teito grupė (angl. Lubin-Tate group), Teito trajektorija (angl. Tate trace), Šafarevič-Teito grupė (angl. Shafarevich-Tate group), Nérono-Teito aukštis (angl. Néron-Tate height) ir gausybė kitų. Abelio prizo komisijos teigimu, „Daugelis esminių algebrinės skaičių teorijos ir aritmetinės geometrijos tyrimų krypčių yra įmanomos tik dėl išskirtinių ir nušviečiančių Džono Teito įžvalgų. Jis išties paliko išskirtinį pėdsaką šiuolaikinėje matematikoje“.

Praėjusiais metais Abelio premija suteikta rusų kilmės Prancūzijos piliečiui Michailui Gromovui už „revoliucinį indėlį į geometriją“. Šio mokslininko tyrimų sritis – metrinė ir simpleksinė geometrija, geometrinė grupių teorija. Abelio premija savo mastu prilygsta Nobelio premijai, tačiau yra suteikiama išskirtinai matematikos srities tyrinėtojams. Iškilmingas apdovanojimo įteikimas įvyks 2010 metų gegužės 25 dieną Osle (Norvegija). Premijos dydis sudaro apie 1 milijoną dolerių. Abelio premija, kurią Norvegijos vyriausybė įsteigė 2003 metais, kasmet skiriama iškiliausiems matematikams. Laureatą išrenka tarptautinė komisija, kurią sudaro penki matematikai.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)