Lietuviai į Žalgirio mūšį ėjo ginkluoti moderniais to meto ginklais (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sloth 2010-04-20 16:19
Kam reikia atsikratyti etnocentriškumo ? Tau patinka išsiskirt minioj? Šaunu, tai patinka daug kam. Manai valstybė neturėtų išsiskirt valstybių minioj, kodėl, juk pačiam išsiskirt tai patinka? Jei tu Lietuvoj, su savo galbūt kiek kitokiom pažiūrom gali išsiskirti, ir nebūti pilkas, tai pasaulyje, tokių kaip tu, galbūt yra tūkstančiai. Būtent etninės kultūros puoselėjimas moderniame amžiuje mus ir padaro išskirtinius tiek valstybėje, tiek pasaulyje. Kitas dalykas, kokia ta tolerancijos nauda? Kimbant prie avataro, tai galbūt, tau ji ir būtų naudinga. Bet pateik argumentus kuo ji konkrečiai naudinga visai valstybei. Man labai patiko vieno protingo dėdės iš senovės Graikijos ( gaila nepamenu, kurio tiksliai ) mintis : " Tolerance and apathy are the last two virtues of a dying society" . Kadangi esi giliai demokratiškas, tai manau anglų supranti. Ta pati visų mylima demokratija, turi gausybę minusų. Mano nuomone derėtų ne bandyti vytis kitas valstybes demokratijoje, o kurti savo, kitokį valstybinį modelį.
xerksas 2010-04-20 16:51
reiktu grybauskaite suteikti autoritarini valdyma D Siaip kalbant i tema tai abejoju kad musu kariuomene ten buvo labai moderni, ten dauguma pestininku manau neturejo geros ginkluotes, kavalerija buvo kiek pajegesne, o atsimenant kad kryziuociai ten kepe savo sarvuose tai suteike pranasumo. siaip artilerijos is vis mazai buvo pas mus ir pas lenkus ten kryziuociai turejo vos ne 10x daugiau jai neklystu,bet tai ju neisgelbejo. ten is randamu poros ginklu ir net ne musio lauke negalima butu spresti apie visa ja
Harm 2010-04-20 17:00
tamsta sloth, etnocentriškumas ir yra savo kultūros suvokimas kaip aukštesnės už kitas, kaip išskirtinės. aš siūlau tokio manymo atsikratyti. kalbu apie realų (adekvatų) savęs vertinimą. europai esam išskirtiniai tuo, kad nesirūpinam savo aplinka (švara), esam arogantiški, bomžai (ir kažkodėl vistiek randam kaip tuo didžiuotis). aš norėčiau, kad mano valstybė išsiskirtų savo pasiekimais. ir kad jais didžiuotųsi kitos valstybės, o mes išliktumėm kuklūs (nors žinotumėm tų pasiekimų vertę). čia dar vieną pavyzduką pateikti galima. būna (mūsų kultūroj kur kas dažniau pasitaiko tokie reiškiniai) kad praturtėjęs žmogus pateikia save kaip labiau svarbų už kitus, nes vertina savo turtą kaip pliusą, kai tuo tarpu kiti jį supantys žmonės tame pliuso visai nemato. toks žmogus iškart būna atstumtas visuomenės. manote, kad su valstybe yra kitaip? tolerancija yra kito žmogaus išankstinis neigiamas nevertinimas dėl jo požiūrio, pasirinkimų ir t.t. Įsivaizduok, tavęs darbdavys nenorėtų įdarbinti todėl, kad tu remi pvz. konservatorių party, nors esi kompetetingas tos srities darbuotojas. tolerancija nėra tai, kad (tarkim tas pats) tavo darbdavys turi būtinai priimti tave į draugus ar susibičiuliauti ar džiaugtis tave pamatęs. jūs galit nemėgti vienas kito įsitikinimų (juk negali visų įsitikinimai sutapti?), tačiau negalit dėl to diskriminuoti. nežinau, ką tas protingas dėdė iš graikijos sakė, kai tolerancijos sąvoka susiformavo viduramžiais. kokie tie demokratijos minusai? demokratijos nauda ta, kad absoliučiai kiekvienam individui valstybėje gyventi yra gerai (su visais savo išskirtinumais, pomėgiais, etc.). t.y. pvz. valstybę į dvi šalis -- viena mėgsta tik popsą, o kita -- tik repą. tad akivaizdu, kai susitiks du piliečiai su skirtingais pomėgiais, jie susipyks, tad demokratiška būtų susitikus neklausyti jokios muzikos, o privačioje aplinkoje (tai tokia aplinka, kur niekam netrukdo tai, ką darai) daryti tai, kas patinka. ir čia prisideda tolerancija -- nemanyk, kad tas, kuris klauso repo (jei tu mėgsti popsą) yra prastesnis už tave. apskritai, toleranciją yra gan sudėtinga apibūdinti. ją reikia pajausti. tai yra dvasiniai dalykai. p.s. esu tradicinės orientacijos, tiesiog manau, kad visokie gaypride'ai yra linksma šventė/karnavalas, kai galima persirenginėt, juoktis (ir iš savęs), šelti ir t.t. esmė ta, kad skudurėlis (sijonas ar džinsai, etc.) tėra skudurėlis. juk galima truputėlį pasišaipyti iš socialinių normų, vyriškumo, moteriškumo kulto ir t.t.?:)
Analog 2010-04-20 17:05
Sloth 2010-04-20 17:24
Kas yra demokratija ir tolerancija aš žinau. Tik norėjau patikrinti, ar nesi paprastas trolis ir gali argumentuoti, kadangi iki šiol nemačiau nei vieno tavo posto su argumentais. Visų pirma, tai norėčiau pastebėti, kad šiek tiek maišai demokratiją ir toleranciją. Demokratija - valdymo forma, kuomet nugali tas sprendimas, kurį palaiko dauguma. Taigi, tarkim Lietuva yra etnocentriškas kraštas, ir dauguma lietuvių nemėgsta imigrantų ir kitataučių, dėl paprasčiausio neišprusimo. Taigi valstybę valdo neišprusę žmonės. Va ir demokratijos minusas. Šiuo metu, esant tokiai švietimo sistemai ir žmonių mentalitetui, tai turbūt pati blogiausia valdžios forma Lietuvoje yra demokratija. Kas dėl tolerancijos, tai sutinku. Tiesiog norėjau patikrinti, ar nemaišai su tolerastija, kuomet turi šypsotis ir apsimesti, jog tau patinka tai, kas tau nepatinka.
Harm 2010-04-20 17:34
demokratija seniai nėra vien valdymo forma. taip, bukapročių valstybėje demokratija nėra gerai.. bet koks vyriausybės sprendimas (geras jis ar ne) būna nušvilpiamas (instinktyviai, nematant pasekmių). tačiau per ilgai užsitęsęs komunizmas valstybę taip pat smugdintų. be to, komunizmas yra pavojinga, nes valdžia gali patekti į blogas rankas. lietuvai dabar reikėtų eilės nepopuliarių, protingų sprendimų ir staigiai po to vėl virsti demokratiška respublika, tada lietuvėlė gal ir atsitiestų:-)
Analog 2010-04-20 17:42
harm, būl tolerantiškas, nes nepanašus į tokį, tu tik nori, kad tau visi būtų tolerantiški, o štai kitus bukapročiais vadinti skubi, čia kiap patarlėj, juokiasi puodas, kad katilas juodas
Sloth 2010-04-20 17:44
protingų sprendimų. Aš apie komunizmą nešneku. Iš visų buvusių santvarkų, mano galva demokratija geriausia, tačiau ir ji jau savo laikus atgyveno. Dabar naujas amžius, ir demokratija nebėra ta santvarka, kuri jam tinkamiausia. Bent jau mano nuomone. Kalbant apie demokratiją ne kaip apie valdymo formą, tai turbūt žinai tokį posakį : " auklėja vaikus demokratiškai " . Galiu pasakyti, kad neretai demokratiškai išauklėti vaikai būna patys baisiausi - išpuikę, arogantiški, bei įsitikinę savo nebaudžiamumu ir teise reikšti nuomonę, kuri, deja, dažnai būna ir kvaila ir įžeidžianti kitus. Čia galioja panašus principas kaip ir valstybėje. Tiek valstybėje, tiek šeimoje, jei vyrauja demokratinė santvarka reikalingas ir supratingas vaikas/piliečiai ir ypatingai geras tėvas/mama/valdžia ( vedlys ) , kuris auklėtų tuos vaikus nuolatos.
Harm 2010-04-20 17:49
jūs, tamsta, supainiojote toleranciją su įžeidinėjimu, ko gero. atsiprašau. reikėjo rašyti "lietuvoj, gudruolių valstybėj, kuri klesti, yra patraukli užsienio svečiams, etc. etc. etc. ..." kaip kitaip, Analog, siūlote realiai įvertinti lietuvą kitų valstybių atžvilgiu? mano siūlymas -- aptarnaujantis personalas. ..tad.. ar ne laikas keistis?
Harm 2010-04-20 17:54
Sloth, mes jau gilinamės į kitas problemas, kurioms turiu paaiškinimus, tačiau tai jau būtų offtopic (didėja mentalinė dispersija populiacijoje (ko pasekmė yra daug arogantiškų d*bilų ir daug labai protingų žmonių), soc. aplinkos vystymasis ir pritaikymas prie šiandienos poreikių ir t.t.t.t.t.t.). tiktų nebent prie alaus ar vyno.
Tir4elis 2010-05-04 17:20
Šiaip nieko naujo Vytautas su tuo manevru nesugalvojo. To manevro naudojimas kaip tik rodo, kad tai buvo gana apsišvietęs ir istorija besidomintis žmogus. Mat tą manevrą gerokai anksčiau panaudojo Vilhelmas užkariautojas Hastingso mūšyje, po ko Normanai be problemų įsitvirtino dabartinės Anglijos teritorijoje. Žinoma kryžiuočiai (tarp kurių tų pačių Normanų) palikuonių buvo n, paprasčiausiai tai per ilgą laiką pamiršo. O dėl pergalės, tai nėra vien Lietuvių, Lenkų ar dar kieno nuopelnas. Tiesiog buvo bendras priešas, prieš kurį reikėjo kautis. Tiesiog su tuo manevru lietuviams panašu teko kritinio momento visa sunkioji dalis. O visi kiti dalyviai tiesiog reikiamu momentu gerai padarė tai, kam buvo labiausiai prisitaikę, ką geriausiai mokėjo.
enzim 2010-05-05 10:19
Mano žiniom- tai šį manevrą ištobulino mongolai- totoriai, o viasa Europa iš jų mokėsi manevrinio kavalerijos valdymo. Vytautas buvo kūrybingas mokinys, bet Vorkslos mūšyje Timūro nepranoko.