Plastmasiniuose gėrimų buteliuose - vėžį sukelianti medžiaga?  (6)

Mokslininkai įspėja, kad kai kurių tipų plastikiniuose buteliuose parduodamuose gėrimuose gali būti žalingo chemikalo, susijusio su vėžiu, praneša „Daily Mail“. Atlikę tyrimus, specialistai daugelyje populiarių vaisių sulčių rado didelį kiekį stibio. Spėjama, jog medžiaga į gėrimus patenka iš tarai gaminti naudojamo plastiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kopenhagos universiteto mokslininkai atrado, kad šios medžiagos kiekis vaisių sulčių ir vaisvandenių buteliuose 2,5 karto viršijo vandenyje iš čiaupo leistiną „saugų“ kiekį pagal ES nuostatas. Kai kuriais atvejais stibio lygis buvo didesnis dešimtis kartų. Mokslininkų manymu, ši cheminė medžiaga patenka į vaisių sultis iš plastikinių butelių, kuriuose jos yra laikomos.

Ankstesnių tyrimų metu šio chemikalo pėdsakų buvo rasta buteliuose parduodamame mineraliniame vandenyje. Mokslininkų manymu, medžiaga patekdavo į vandenį analogišku būdu. Darbo grupė išreiškė susirūpinimą dėl savo atradimų, kuriuos publikavo Karališkoji chemijos draugija („Royal Society of Chemistry“). Jų teigimu, rezultatai yra svarbūs, nes nuo to, kaip į juos bus reaguojama, gali priklausyti milijonų žmonių sveikata.

Mokslininkai ragina nedelsiant atlikti tyrimą. Anksčiau atlikti tyrimai rodo, kad padidintas stibio kiekis gali sukelti vėžį, širdies ir plaučių problemas. Nors mokslininkai neįvardijo konkrečių sulčių rūšių, manoma, kad chemikalas buvo rastas 16 vaikų tarpe populiariausių juodųjų serbentų ir braškių vaisvandenių ir vaisių gėrimų.

Stibis naudojamas gaminant polietileno tereftalato (PET) butelius, kuriuos renkasi daugelis mineralinio vandens pardavėjų. Tai - baltos sidabro spalvos pusmetalis, kuris taip pat naudojamas elektronikoje ir ugniai atspariose medžiagose. Jis taip pat gali būti naudojamas parazitais apkrėstiems žmonėms gydyti. Rekomenduojamas ES stibio norma geriamajame vandenyje yra penki mikrogramai litre. Tačiau maisto prekėms leistina norma kol kas nėra nustatyta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)