Nardytojui iš kosmoso sukurtas naujos kartos skafandras (Video)  (22)

Austrijoje gyvenančiam nardymo iš kosmoso (angl. skydiving) entuziastui Felix'ui Baumgartner'iui, ketinančiam pagerinti laisvojo kritimo rekordą, sukurtas naujos kartos skafandras. Naujovės kūrėjai teigia, jog jų gaminys užtikrins visišką žmogaus saugumą jam krentant iš 36,6km aukščio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skafandrą sukūrė kompanijų "Red Bull Stratos" ir "David Clark Company" inžinieriai. "David Clark Company" kompanijos atstovai teigia, jog tai pirmasis gaminys, kurį jie pagamino ne pagal vyriausybinį užsakymą. Speciali kostiumo ir šalmo sistema bus vienintelė priemonė, užtikrinanti Baumgartner’io saugumą. Šiuo metu dar nėra paskelbta konkreti rekordinio šuolio data, tačiau tikimasi, jog tai įvyks dar šią vasarą. Žinoma, prieš tai dar teks užbaigti testavimo ir tobulinimo darbus ir įvertinti galimą meteorologinių sąlygų poveikį.

Atmosferos sluoksnis aukštyje nuo 10km iki 50km yra vadinamas stratosfera; 36km aukštyje esanti sritis visiškai teisėtai gali vadintis žemutine kosmoso riba. Baumgartner'iui čia teks susidurti su ekstremalia aplinka - vidutinė aplinkos temperatūra čia siekia -56ºC , deguonies kiekis yra per mažas, kad jo pakaktų žmogui, o slėgis yra toks žemas, kad be papildomos apsaugos kraujagyslėse tiesiog užvirtų kraujas. Pakilimui bus naudojamas heliu pripildytas 0,85 milijono kubinių metrų tūrio iš polietileno pagamintas oro balionas. Normalias aplinkos sąlygas pakilimo metu palaikys speciali kapsulė.

Austras tikisi, kad jam pirmą kartą istorijoje pavyks viršyti garso greitį ore laisvojo kritimo metu. Norint, kad tai pasisektų, Baumgartner'is turės palaikyti savo kūną minimalaus oro pasipriešinimo padėtyje. Tiesa, jei naujojo skafandro technologija pasirodys esanti pakankamai efektyvi, šuolius bus galima atlikti ir iš gerokai didesnio aukščio. Tokiu atveju garso greitį viršyti pavyktų be didesnių pastangų.

Slėgį skafandre valdys specialus modulis, kuris slėgį keis atsižvelgiant į aukštį Žemės paviršiaus atžvilgiu. Šalmas yra suformuotas iš kompozitinių medžiagų. Antveidyje sumontuotas papildomas kaitinimo elementas, kuris turės apsaugoti paviršių nuo apledėjimo arba pasidengimo garais, ir tuo pačiu temperatūrą riboti tokiose ribose, kad neišsilydytų antveidžio medžiaga. Tiesiai ant skafandro bus pritvirtinti deguonies balionai. Viduje numatytas mikrofonas, ausinės ir komunikacinė įranga, užtikrinsianti ryšį su antžeminiu personalu. Daugiau apie šį skafandrą žiūrėkite tolesnį video:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: