Saulės dinamikos stebėjimo observatorija atsiuntė įspūdingas Saulės nuotraukas (Video)  (3)

Nuskrieję dešimtis tūkstančių kilometrų nuo Saulės paviršiaus, jos pertuberantai sprogsta tokia jėga, kuri prilygsta 100 megatonų vandenilinių bombų. Liepsnojanti plazma, įkaitusi iki dešimčių milijonų laipsnių, paleidžia daleles, kurios skrieja beveik šviesos greičiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokius įspūdingus vaizdus pavyko užfiksuoti vasario mėnesį stratavusiai Saulės dinaminių procesų tyrimų observatorijai "Solar Dynamic Observatory" (SDO). Apie jos paleidimą ir galimybes jau rašėme anksčiau, o dabar galime pasigrožėti pirmosiomis aukštos kokybės nuotraukomis ir video vaizdais.

Pranešama, jog gaunamos nuotraukos yra kur kas geresnės kokybės nei vaizdas, matomas per aukštos raiškos televiziją.

Nors palydovas buvo paleistas tik vasario mėnesį, gauti pirmieji stebėjimų duomenys jau kelia abejonių kai kuriomis vyravusiomis teorijomis apie Saulę. Tačiau kol kas programoje dalyvaujantis mokslininkas Deanas Pesnellas atsisakė suteikti daugiau faktų, motyvuodamas tuo, jog visus tyrimų rezultatus dar reikia patikrinti ir sulaukti naujų stebėjimo duomenų.

„Tai tik pradžia, galvojant apie tai, kokių nuotraukų ir vaizdų dar galime gauti iš palydovo“, – sakė jis. Mokslininkas pažymėjo, kad tyrimai leis geriau suprasti, kokį vaidmenį Saulė vaidina Žemės atmosferinėje chemijoje ir klimate.

Saulės dinamikos observatorija (SDO) iš palydovo ketina atsisiųsti 1,5 terabaito informacijos kasdien. Vėliau seks krupštus šių duomenų tyrimas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)