Protingos varnos (Video)  (11)

Jau seniai žinoma, kad varnos sugeba išspręsti daug užduočių, bet šį kartą jos ir vėl nustebino mokslininkus. Naujosios Zelandijos mokslininkai, tiriantys Naujosios Kaledonijos varnas, atrado, kad jos, norėdamos pasiekti maistą, sugeba naudoti tris skirtingus įrankius iš eilės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimente buvo tiriamos septynios laukinės Naujosios Kaledonijos varnos. Joms reikėjo paimti mėsos gabaliuką, kurį buvo galima pasiekti tik ilgu pagaliuku, tačiau tą pagaliuką paimti galima tik kitu, trumpesniu, pririštu prie virvutės. Taigi varnos turėjo suprasti, kad mėsą galima pasiekti tik keliais nuosekliais veiksmais. Gyvūnai buvo padalinti į kelias grupes. Pirmajai grupei, prieš leidžiant atlikti visą užduotį, buvo leidžiama ją atlikti atskirais etapais. Po tokios „treniruotės“ visos sėkmingai pasiekė maistą.

Kitai grupei iš karto buvo duota pilna užduotis ir jos pačios turėjo susigaudyti, ką ir kaip reikia daryti. Ir šį kartą visos pasiekė maistą, tiesa, kai kurioms reikėjo kelių mėginimų. Vienas iš paukščių, vardu Samas, tiesiog pirmas dvi minutes stebėjo įrankius, o po to viską tiksliai atliko be menkiausios klaidos. Eksperimentas įrodė, kad paukščiai problemą sprendė numatydami, kuris įrankis kuriam veiksmui tinka, o nesirinko mėginimų ir mokymosi iš klaidų metodo. Daugiau apie šį eksperimentą žiūrėkite video.

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(2)
(0)
(0)

Komentarai (11)