S.Hawkingas: kelionės laiku į ateitį yra įmanomos  (104)

Garsus britų astrofizikas Stephenas Hawkingas pareiškė, kad įmanoma keliauti laiku – tam reikėtų sukurti kosminį laivą, kuris skrietų tokiu greičiu, kad sugebėtų patekti tūkstančius metų į ateitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip skelbia „Sunday Times“, vienas iš garsiausių astrofizikų skelbia, jog nėra jokių teorinių kliūčių atlikti tokį eksperimentą. Anot jo, kosminis laivas, skriedamas beveik šviesos greičiu, sugebėtų pasiekti tolimąsias žvaigždžių sistemas. Mokslininkas teigia, kad iki šiol jis nekalbėjo apie šį įmanomą „ateities užvaldymą“ dėl to, kad bijojo būti palaikytas keistuoliu.

„Kelionės laiku anksčiau buvo laikomos mokslinėmis erezijomis, todėl vengiau kalbėti apie tai, bijodamas būti palaikytas keistuoliu, tačiau dabar jau nebesu toks atsargus“, – sakė mokslininkas, kuris plačiau apie įmanomas keliones laiku pasakos „Discovery“ dokumentiniame filme. Turbūt šis mokslininko pasisakymas, kaip ir ankstesnis apie nežemiškos gyvybės keliamus pavojus žemiečiams, daugiau skirtas „Discovery“ dokumentinių filmų reklamai nei rimtam visuomenės švietimui. Tačiau į tai galima lengva širdimi numoti ranka – temos pamąstymui tikrai įdomios ir autoritetingo mokslininko nuomonė leidžia į tokius dalykus pažvelgti ne tik iš „fantastinių pamąstymų prizmės“, bet ir mokslinės pusės.

Mokslininko teigimu, reikėtų sukurti kosminį laivą, kuris sugebėtų pasiekti 98 proc. šviesos greičio. S.Hawkingas teigia, kad, jo skaičiavimais, kosminiam laivui prireiktų 6 metų, kad pasiektų tokį greitį. Per pirmus 2 metus laivas pasiektų 50 proc. šviesos greičio ir tuo metu jau būtų toli už Saulės sistemos ribų. Dar per 2 metus jis skrietų 90 proc. švieso greičio ir po 6 metų jau būtų pasiekęs 98 proc. šviesos greičio.

„Skriejant tokiu greičiu, kosminiame laive pasikeistų laiko tėkmė – esantiems viduje laikas sulėtėtų: per vieną kosminiame laive praleistą dieną Žemėje praeitų visi metai“, – leidiniui teigė mokslininkas.

Kitaip tariant, po skrydžio sugrįžus į Žemę, joje būtų prabėgę žymiai daugiau laiko, nei pačiame erdvėlaivyje. Kitaip tariant, keleiviai patektų į ateitį, kurios įprastiniu gyvenimo ritmu galbūt nė nebūtų sulaukę. Apie tokią idėją mes jau rašėme anksčiau, kuomet mokslininkai svarstė galimybę nukeliauti į Visatos kraštą (žinoma, jei tik toks yra). 

S.Hawkingas įsitikinęs, jog tai ne tik tuščios mokslinės-fantastinės idėjos. Jo manymu, tokių laivų kūrimas turėtų būti svarbus žmonijai, jeigu ji nori išsaugoti civilizaciją – resursų trūkumas arba kosminės katastrofos pavojus anksčiau ar vėliau žmoniją privers skristi už Saulės sistemos ribų.

Beje, garsus astrofizikas, drąsiai kalbėdamas apie keliones į ateitį, neigia, jog įmanomos kelionės į praeitį. Jo teigimu, teorijos, pagal kurias žmonijai galima patekti į praeitį, prieštarauja mokslo dėsniams ir paneigtų fundamentalias taisykles, kad priežastis eina prieš pasekmes.

Beje, „Sunday Times“ pabrėžia, kad daug fizikų palaiko S.Hawkingo idėjas, tačiau pripažįsta, jog tektų susidurti su rimtomis techninėmis problemomis, kuriant tokį laivą.

S.Hawkingas padėjo pamatus juodųjų skylių ir visatos kilmės teorijoms, jis yra apdovanotas daugybe premijų, yra Karališkosios mokslo benruomenės ir JAV nacionalinės mokslų akademijos narys. BBC atliko apklausą, kuri parodė, jog jis laikomas žymiausiu šių laikų mokslininku.

P.S. Kadangi mūsų smalsūs skaitytojai šią naujieną aptiko jau ir kituose lietuviškuose portaluose ir neiškentę pradėjo diskusiją, gal sukurtos forumo temos autorius pinkiss labai nesupyks, jei mes šio straipsnio komentarus prijungsime prie jo temos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(4)
(12)

Komentarai (104)