Mokslininkus pribloškė prie Izraelio pasirodęs banginis  (4)

Izraelio Jūros žinduolių tyrimų ir globos centro (IMMRAC) centro zoologai nepatikėjo savo akimis, kai už poros kilometrų nuo kranto, kiek į šiaurę nuo Tel Avivo, Viduržemio jūroje pamatė pilkąjį banginį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „Discovery News“, maždaug 12 metrų ilgio banginis elgėsi visai įprastai – plaukiojo palei pakrantę, nuolat panirdamas ir išbūdamas gelmėje nuo 3 iki 5 minučių, retsykiais virš vandens iškeldamas uodegos pelekus. Izraelio zoologai pilkąjį banginį stebėjo ir fotografavo beveik 4 valandas, o sugrįžę ir dar kartą atidžiai apžiūrėję nuotraukas vėl buvo priversti konstatuoti, kad susidūrė su neįtikėtinu reiškiniu. Visų pirma, pasak jų, prie Izraelio krantų niekada nėra buvę pilkųjų banginių. Antra – jų nėra ir visoje Viduržemio jūroje. Trečia – pilkųjų banginių nėra ir Atlanto vandenyne: pasak mokslininkų, bent jau nuo XVIII amžiaus, kai jie buvo išnaikinti komercine banginių žūkle besivertusių jūreivių. Šiandien pasaulyje tėra tik dvi pilkųjų banginių populiacijos, ir abi gyvena Ramiajame vandenyne. Vakarinėje jo dalyje yra apie 200 šios rūšies atstovų, o rytinėje – apie 20 000. Rytinėje vandenyno dalyje gyvenantys pilkieji banginiai poruojasi Žemutinės Kalifornijos (Meksika) įlankose ir plaukia ieškodami maisto į šiaurę, palei Meksikos, JAV ir Kanados krantus į Arkties vandenyną, į šiaurę nuo Aliaskos ir šiaurrytinės Sibiro dalies. Po to jie vėl grįžta į pietus.

Savaime suprantama, kad jiems nėra dėl ko plaukti kone aplink pusę planetos, kad galėtų pažvelgti į Šventąją Žemę, pastebi „Discovery News“.

Kadangi Izraelio jūrų zoologai yra visiškai tikri, kad jūroje į šiaurę nuo Tel Avivo prieš kelias dienams matė pilkąjį banginį, tai galima paaiškinti tik dviem būdais, teigia JAV nacionalinės Vandenynų ir atmosferos administracijos atstovas Philipas Claphamas. Pasak jo, arba šiaurės Atlante buvo likusi lig šiol niekieno nepastebėta nedidelė šios rūšies populiacija, nors tai esą yra beveik neįmanoma, arba banginis, ištirpus ledui vadinamajame Arkties Šiaurės vakarų koridoriuje, juo pateko į Šiaurės Atlantą ir, visiškai pasiklydęs, per Gibraltaro sąsiaurį įplaukė į Viduržemio jūrą.

Pasak P. Claphamo, ateityje dėl klimato atšilimo Arkties Šiaurės vakarų koridorius vis dažniau vasaros sezono metu bus be ledo, todėl „šis banginis nebus paskutinis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)