Penki mitai apie homoseksualumą  (113)

Gėjai nuolatos yra kaltinami, kad negali būti geri tėvai, kad jie yra pedofilai, taip pat tuo, kad negali ilgai išlaikyti santykių ir panašiai. Tyrimai parodė, kad šie teiginiai nėra paremti realiais faktais, rašo Livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvūnų pasaulyje nėra homoseksualių santykių.

Labai dažnai žmonės yra įsitikinę, kad poravimosi santykiai tarp vyriškos ir moteriškos lyties yra natūralūs ir kitokių gamtoje nepasitaiko. Tačiau egzistuoja daugybė tam prieštaraujančių pavyzdžių iš gyvūnų karalystės. Tos pačios lyties porų nuolatos pasitaiko tarp pingvinų, delfinų, bizonų, gulbių, žirafų ir šimpanzių.

Mokslininkai vis dar bando išnarplioti šią evoliucinę painiavą ir suvokti, kodėl gyvūnai poruojasi su tos pačios lyties atstovais, juk palikuonių susilaukti jie negali. Viena iš teorijų yra, kad homoseksualūs santykiai tarp gyvūnų atsiranda tada, kai šie nori sustiprinti savo socialinius saitus, nori paauklėti kitus savo rūšies atstovus arba tiesiog jaučia potraukį ir nori tuo mėgautis. „Poravimosi aktas nėra skirtas tik tam, kad susilauktų palikuonių. Jis reikalingas ir tam, kad tiesiog pajaustų malonumą“, – sako Janet Mann, Džordžtauno universiteto biologė.

Gėjų santykiai nesitęsia ilgai.

Kitas visuomenę kaustantis stereotipas yra tas, kad homoseksualūs santykiai netrunka taip ilgai, kaip heteroseksualūs. Tyrimai parodė, kad tai yra netiesa. Su ilgalaikėmis gėjų poromis atlikti tyrimai parodė, kad tokie santykiai yra stabilūs ir trunka tiek pat, kaip ir heteroseksualių porų.

„Yra daugybė konstruktyvių įrodymų, kad tiek gėjai, tiek lesbietės trokšta stiprių, ilgalaikių santykių, kurie būtų paremti abipusiu supratimu. Sukurti tokius santykius jiems trukdo visuomenės nepakantumas ir nepripažinimas“, – sako psichologė Anne Peplau. Vašingtono universitete buvo atliktas tyrimas, per kurį 12 metų buvo renkami duomenys apie homoseksualias poras. Tik 20 proc. visų porų per tą laiką išsiskyrė. Šis skaičius yra mažesnis negu heteroseksualių porų skyrybų procentas.

Dauguma pedofilų yra gėjai.

Labai plačiai paplitęs mitas, jog suaugę žmonės, kurie lytiškai tvirkina mažus vaikus, yra gėjai. Tyrėjai nustatė, jog pedofilų gerokai daugiau pasitaiko tarp heteroseksualių žmonių negu tarp homoseksualių. 1989 m. Kanadoje buvo atliktas tyrimas, per kurį gėjams ir klasikinės lytinės orientacijos vyrams buvo rodomos vaikų nuotraukos, siekiant ištirti jų seksualinį susijaudinimą pamačius fotografiją. Nustatyta, kad heteroseksualūs vyrai patyrė gerokai didesnį seksualinį susijaudinimą negu homoseksualūs.

1994 m. JAV atlikta studija nustatė, kad dviem iš 269 atvejų, kai buvo seksualiai išnaudojami vaikai, asmenys buvo homoseksualūs.

Gėjai tėvai negali būti geri tėvai.

Dauguma tų, kurie priešinasi homoseksualių žmonių santuokoms, mano, kad tos pačios lyties žmonės negali būti geri tėvai vaikams, ir tam, kad vaikas užaugtų sveikas, jis turi augti klasikinėje šeimoje. Tačiau tyrimai parodė, kad vaikai, augantys homoseksualioje aplinkoje, užauga lygiai tokie patys, kaip ir vaikai, užaugę įprastoje šeimoje. Faktas, kad vaikas, augęs gėjų šeimoje, irgi taps gėjumi, prasilenkia su realybe.

Per mokslininkų atliktą studiją buvo stebima 90 paauglių, augančių homoseksualioje ir heteroseksualioje aplinkoje. Rezultatai parodė, kad visi vaikai turėjo tokius pačius pasiekimus mokykloje, turėjo tiek pat draugų ir niekuo vieni nuo kitų nesiskyrė.

Kitas tyrimas atskleidė, kad vaikai, augę pas mamytę ir mamytę arba pas tėvelį ir tėvelį, rečiau įsiveldavo į konfliktus su kitais vaikais ir niokodavo kitų turtą negu vaikai, augę visuomenei įprastoje šeimoje.

Būti gėjumi yra pasirinkimas.

Kai kas mano, kad buvimas gėjumi yra pasirinkimas ir homoseksualumą galima išgydyti. Deja, potraukis tai pačiai lyčiai yra grynai paremtas biologiniu pagrindu. Tyrimas, per kurį buvo tiriamos dviejų rūšių dvynių poros – vieni, kurių genai yra absoliučiai vienodi, kiti, kurių genai skiriasi, parodė, kad vienodus genus turintys dvyniai dažniau buvo tos pačios seksualinės orientacijos. Tai įrodo, kad seksualinė orientacija yra užkoduota žmonių genuose. Daugiau apie lyties formavimąsi mūsų smegenyse galite paskaityti šiame straipsnyje.

Kitas tyrimas rodo, kad moterų seksualinę orientaciją lemia hormonas, esantis jų gimdoje. Psichiatrai teigia, kad lytinę žmogaus orientaciją nustato nerviniai smegenų impulsai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai (113)