Erdvėlaivis „Atlantis“ išskrido į paskutinę kelionę (Video)  (3)

JAV erdvėlaivis „Atlantis“ su šešiais astronautais pakilo į giedrą dangų startavęs iš Kanaveralo kyšulio Floridoje penktadienį 14 val. 20 min. vietos (21 val. 20 min. Lietuvos) laiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus kelioms minutėms nuo starto, atsiskyrė dvi raketos nešėjos ir nukrito į Atlanto vandenyną. Trys raketiniai varikliai per aštuonias su puse minutės iškėlė erdvėlaivį į orbitą, kuri buvo patikslinta dviem orbitiniais manevravimo varikliais.

„Komandos dirbo susitelkusios, darbą atliko puikiai. Aparatas atrodo yra puikios formos. Esame pasirengę atlikti mums iškeltą misiją“, – sakė vienas NASA administratorių Billas Gerstenmaieris per spaudos konferenciją.

Prieš pat startą erdvėlaivių paleidimo direktorius Mike'as Leinbachas palinkėjo „Atlantis“ įgulai „sėkmės ir gero greičio“ bei paragino „maloniai praleisti ten laiką“.

Per šią „Atlantis“ misiją, 32–ąją ir paskutinę šiam erdvėlaiviui, kuris pirmą kartą startavo 1985 metais, į TKS keliauja šeši astronautai, gabenamas Rusijoje pagamintas mini modulis mokslo tyrimams MIM-1 „Rassvet“ bei įvairius krovinius. 12 dienų truksiančios „Atlantis“ misijos metu atvežtasis modulis bus prijungtas prie TKS funkcinio bloko „Zaria“.

„Atlantis“ taip pat atveš įvairios paskirties išorinės TKS įrangos, tarp jų – robotizuotą nuotolinio valdymo manipuliatorių ir saulės baterijas. Iš viso gabenama 12 tonų įrangos. Kad galėtų sumontuoti šią įrangą, „Atlantis“ astronautai turės 3 kartus išeiti į atvirąjį kosmosą.

Beje, pakeliui į TKS, erdvėlaiviui teks išvengti susidūrimo su viena kosmoso erdvėje pamestų nuolaužų - ją NASA stebi, tad nerimauti nėra dėl ko, sakė B.Gerstenmaieris, kuris nurodė, kad atitinkamas manevras bus atliktas sekmadienį.

Pagal dabartinius planus pastaroji misija yra viena iš paskutinių trijų misijų NASA erdvėlaivių programoje, kuri baigiama šių metų pabaigoje. Tai bus 32-asis ir paskutinis „Atlantis“ skrydis. Skrydžiai šiuo erdvėlaiviu atliekami nuo 1985 metų.  Po „Atlantis“ skrydžio lieka dar du – rugsėjį turėtų kilti „Discovery“, o lapkritį – „Endeavour“.

Vėliau į tarptautinę kosminę stotį astronautus skraidins tik rusiški "Sojuzai".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: