Jūros dugne gyvenančios bakterijos sugeba gaminti elektros energiją  (4)

Mokslininkai jau seniau žinojo, kad sūriame vandenyje gyvenančios bakterijos gali generuoti energiją. Tačiau nebuvo aišku, kaip jos tai daro. Dabar Aarhuso universiteto (Danija) tyrėjai jau pradeda suprasti šį mechanizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai tiki greitai patys "prijaukinsią" tokias bakterijas - tuomet šie ekologiški mikroorganizmai galės tiekti švarią energiją jūroje esantiems plūdurams, atliekantiems stebėsenos funkcijas ir kitiems panašios paskirties įtaisams, kitaip tariant, suformuos vieną didelę biobateriją. Aarhus universiteto mokslininkas Larsas Nielsenas kartu su kolegomis moksliniame žurnale "Nature" publikavo straipsnį, kuriame aprašomi energiją generuojančių bakterijų tyrimai. Tyrinėtojai teigia, jog bakterijos viena su kita sudaro savotiškas grandis, kuriomis elektronai iš jūros dugną dengiančių nuosėdų transportuojami link viršuje esančio vandens. Toks pernešimas vyksta iki 2 centimetrų atstumu. Laisvuosius elektronus savo ruožtu sukuria reakcijos, vykstančios tarp organinių medžiagų ir dumble esančio vandenilio sulfido. Elektronams patekus į paviršių, jie reaguoja su vandenyje ištirpusiu deguonimi. Tai reiškia, jog viršutiniuose sluoksniuose esančios bakterijos visos sistemos labui "kvėpuoja" deguonimi, o apatiniuose sluoksniuose esančios bakterijos visos sistemos labui užsiima organinės medžiagos skaidymu ir vandenilio sulfido gamyba.

Tyrimų rezultatai palaiko dalies geofizikų ir mikrobiologų remiamą idėją, kad bakterijos gali "išauginti" mažytes "vielutes" - iš jų pačių sudarytas grandis - kuriomis jos gali suformuoti didelį paviršiaus plotą padengiantį tinklą. Taip "pagaminama" gigantiška bio-geo-baterija, tiesiai jūros dugne generuojanti energiją ir kurią tereikia tik "pasiimti". Silpnas dumble atsirandančias elektros sroves būtų galima surinkti naudojant didelio ploto grafito elektrodų tinklelį. Tiesa, mokslininkai pripažįsta, kad iki praktinio šio reiškinio taikymo dar toli, ir kol kas jie siekia geriau išsiaiškinti, kokiais principais remiantis bakterijos suformuoja tokio didelio masto energiją generuojančias struktūras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)