Kamuoliniai žaibai – fantaziją audrinanti gamtos paslaptis (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

piguslazeriai 2010-05-20 06:48
Paskaityti tikrai idomu, bet pats pamatyti toki daikta savo kambaryje tikrai nenoreciau
Soviet 2010-05-20 12:26
neteko nei karto matyt savo akimis
SG 2010-05-20 15:22
Įdomus straipsnis. Mama yra mačiusi kamuolinį žaibą, gaila, nesu matęs pats. Šiaip gali būti, jog ne viena teorija teisinga, tiesiog gal kamuolinis žaibas nelygus kamuoliniam žaibui.
kentas 2010-05-20 16:22
idomu
robertas187 2010-05-21 09:30
man asmeniskai taip pat nera teke pamatyti sio reiskinio, bet kas yra mates kaip zaibas trenkia uz kokiu 10m nuo tavo namu tai turbut pilnai pritartu kad tai gali buti ir neissikroves zaibas. Ta vienintely karta, kai teko savom akim pamatyti kaip viskas vyksta, isties pradejau jais dometis (nors ir baisiai trugdo nakty miegot), o tas vaizdas ka man teko matyt tai kaskas tokio: 1) Pradedzioje mazas ir ryskius taskelis padidejo ik kamuolio dydzio, o gal ir didesnio rutulio 2) Tas kamuolys staigiai paryskeja 3) Trenkia zaibas, o kartu, tolygiai ir gan greitai, kamuolys mazeja. Savaime aisku jog griaustinis pasigirdo tapacia akimirka, nors buvo toks stiprus kad masinos signalizacijos pradejo kaukti, o apie langus ner ka kalbet vibravo stipriau nei telefonas
assassin 2010-05-22 20:49
pabandykit CD ideti i mikrobange. atsimenu per discovery maciau, tik gaila, kaip buvo ideje. atrodo kaip zaibuoja, tik gaila sprogo mikrobange.
Tumas 2010-05-23 02:22
Maciau kazkada kamuolini zaiba. Pro kambario langa, lauke atsirado didelis svieciantis kamuolys, ir dingo su trenksmu, islakste lyg i mazus zaibelius, kurie issisklaide i visas puses. Langai sudrebejo, as pats vos nenuvirtau. Spalva buvo kaip iprasto zaibo, trenksmas irgi kaip paprasto zaibo, tik labai stiprus. Sunku jo didi nustatyti, bet manau kad buvo apie 0.5m skersmens. Ir sakyciau kad jis neatskriejo is kazkur, bet atsirado tam taske, issiplete ir issiskaide i mazesnius zaibelius.
epic 2010-05-23 02:58
SG < Tai ir nebando issiaiskinti pavadinimo to daikto, juk tiria savybes tai to pacio dalyko.
kionig 2010-05-23 18:52
Visgi tai realybe, nes susidarant is kitu pasakojimu ne visada norisi tiketis, daug faktoriu reikia ivertinti. Kad tai plazmos kamuolys, reiktu bandyti issiaiskinti kaip jis gali egzistuoti. Sio reiskinio ypatybes tikrai turetu naudos termobranduolines sintezes tyrimams. Apie laboratorinius tyrimus skaiciau radio zurnaluose, buvo pamineta, kad anglu mokslininkai bande sukurti plazmos kamuoli panaudojant galingas radiobangas islaikyti tam kamuoliuo. Aisku tokio savaimingio gamtos reiskinio atkartoti nepavyks, kadangi dar nezinome jo mechanizmo. Kad trenksmas buvo garsus tai taip atrode, kad jis buvo labai arti. O zinant, jog trenksmas yra salygojamas ikaitusio greito oro judejimas. Daugiau abejoniu kelia tas atsiradimas, kuri pakolkas bejegiai mes paaiskinti.
ElasBandis 2010-05-25 07:55
Esu matęs kamuolini žaibą. Pritariu nuomonei, kad tai yra greitai besisukančios plazmos darinys. Beje, daugelis iš jūsų jaunystėje patys gaminote " kamuolinius žaibus" Nepamenate? Ogi po stipraus smūgio pagaliu per lygų vandens paviršių į šalis "nurieda" mažyčiai vandens rutuliukai, kurie, galų gale, sumažėja ir "paskęsta". Kuo ne kamuolinis vandens žaibas? Rutuliukai išsilaiko ant vandens tol, kol jų gautos smūgio metu energijos ir sukimosi greičio pakanka, kad jie "nesušlaptų". Matau analogiją ir su tikrais kamuoliniais žaibais - paprasto žaibo metu dalis energijos dėl kažkokių priežasčių atskyla nuo vieno iš žaibo kanalų , įgaudama didelį sukimosi greitį ir įgydama stabilumą dėl magnetinio ir elektrinio laukų pusiausvyros. Mano stebėtas kamuolinis žaibas atsirado po paprasto žaibo, išsilaikė gal pora sekunžių ir sunyko.
Tir4elis 2010-05-25 08:24
Dėkui už tikrai gerą ir įdomų straipsnį .
būtybė 2010-06-20 15:32
Hmmm. Man yra teke matyti, pries gerus 5 metus. Stovejau nuo jo per 2 metrus, mus skyre tik lango stiklas. Po ko gero puses sekundes pralekes per miskelisprogo salia kaimynu namo, susprogdino kanalizacija ir nudroze pusi lyg piestuka. Mano prosenele taip pat buvo su jais susidurusi. Vienas iskrido i jos buta, bet ji zinojo, kad bet kada, nuo bet kokia skersvejo, net nuo akies uzmerkimo jis gali spokti. Ji nejudejo ir jau po keliu sekundziu jis buvo lauke, toli nuo jos namu. zodziu sie zaibai - idomus, reti ir neistirti padareliai