Rusija ir JAV gali kartu vystyti erdvėlaivių variklius  (6)

Rusija ir Jungtinės Valstijos gali greitai pasiekti susitarimą dėl bendro naujų variklių erdvėlaiviams vystymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos vicepremjeras Sergejus Ivanovas pirmadienį viešėdamas JAV sakė, jog būsimi kosmoso tyrimai pareikalaus atomine energija varomų variklių raketoms-nešėjoms ir erdvėlaiviams, ir darbas su šiais brangiai kainuojančiais projektais turi prasidėti kiek galima greičiau.

„Sprendimas (dėl Rusijos ir JAV bendradarbiavimo šioje srityje) gali būti priimtas greitai, tikriausiai per būsimą Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo vizitą Jungtinėse Valstijose“, – reporteriams Vašingtone sakė S. Ivanovas.

JAV prezidentas Barackas Obama nori nutraukti NASA planus vystyti raketas-nešėjas bei astronautų skraidinimą perleisti privačioms bendrovėms.

Jo planas kritikuojamas kaip paliekantis Jungtines Valstijas per daug priklausomas nuo Rusijos vykdant misijas į Tarptautinę kosminę stotį.

S. Ivanovas sakė, kad Maskva ir Vašingtonas efektyviai bendradarbiavo kosmoso tyrimo srityje, bet kadangi Tarptautinės kosminės stoties veiklos laikas baigiasi 2020 metais, abi šalys naujiems kosmoso projektams turėtų panaudoti bendras pastangas.

„Tai labai ambicinga užduotis, rimtas iššūkis tiek technologine, tiek finansine prasme. Suvokiame, kad galime pasiekti tikslą tik sujungdami abiejų šalių technologines ir finansines pastangas su tarptautinės bendruomenės dalyvavimu“, – sakė S. Ivanovas.

Rusijos vyriausybė skyrė 500 mln. rublių (16,7 mln. dolerių) 2010 metams, kad būtų pradėtas statyti erdvėlaivis su branduoliniu varikliu. NASA pradėjo vystyti branduolinio varymo sistemą 2003 metais, ir išleido keletą milijonų dolerių prieš nutraukiant šį projektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)