Kalcis iš atrastos supernovos atskleis gyvybės atsiradimo Žemėje paslaptis?  (2)

Kosmose atrasta nauja supernova gali padėti atskleisti paslaptį, kaip Žemėje susiformavo gyvybė, teigia mokslininkai, kuriuos cituoja telegraph.co.uk. Astronomai tikisi radę "kosminį" paaiškinimą, kodėl ir kaip žmonių kauluose susiformuoja kalcis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie teigia, kad jų atrasta nauja supernova kodiniu pavadinimu SN2005E yra stiprus kalcio šaltinis. Analogiškos žvaigždės galėjo paskleisti kalcį visoje Visatoje, įskaitant ir Žemėję. Šis mineralas suteikia stiprumo kaulams, ir galbūt tik jo dėka žmonės gali stovėti ant dviejų kojų, rašo žurnalas „Nature“.

Stebėdami žvaigždės sprogimą, mokslininkai nustatė, jog į atvirą kosminę erdvę išmetami dideli kiekiai kalcio ir radioaktyvaus titano. Abi šios medžiagos atsiranda branduolinių reakcijų metu, kuriose dalyvauja helis. Kalcio kiekis prilygo pusei visos per sprogimą susidariusios medžiagos.

Žvaigždės gyvenimui einant į pabaigą, ji kartais transformuojasi į nestabilią formą, kuri yra vadinama supernova. Laikui bėgant tokia žvaigždė galiausiai sprogsta. Konkrečiai šis sprogimas įvyko apytikriai prieš 110 mln. metų Banginio žvaigždyne esančioje spiralinėje galaktikoje NGC 1032.

Tyrimo duomenys buvo renkami Keko observatorijoje Havajuose, Palomaro observatorijoje Los Andžele ir Liverpulio observatorijoje Didžiojoje Britanijoje, vėliau jie buvo sujungti į vieną visumą ir atkurtas išsamus sprogimo vaizdas. Profesorius Alexas Filippenko iš Kalifornijos universiteto Berklyje pasakė: „Mes tikimės, kad radę daugiau šio poklasio ir kitų neįprastų supernovų pavyzdžių ir juos nuodugniai ištyrę, sužinosime daugiau naujų dalykų ir galėsime geriau suprasti jose vykstančius fizikinius reiškinius. Mes žinome, kad SN2005E susidarė sprogus senai, nedidelės masės žvaigždei, kuri buvo galaktikos pakraštyje, toli nuo naujų žvaigždžių darinių.“ Tiesa, šiuo atradimu kol kas tiki ne visi pasaulio mokslininkai, todėl astronomai artimiausioje ateityje planuoja atlikti patikslinamuosius tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)