„Hubble“ užfiksavo planetą "ryjančią" žvaigždę  (6)

„Hubble“ kosminis teleskopas užfiksavo, kaip į Saulę panaši žvaigždė „ryja“ netoliese esančią planetą. Astronomai jau seniau žinojo, kad žvaigždės gali praryti aplink jas skriejančias planetas, tačiau tai pirmas kartas, kai šis procesas stebėtas, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors planeta nutolusi per toli, kad „Hubble“ galėtų padaryti nuotraukų, remdamiesi teleskopo duomenimis, mokslininkai atkūrė proceso vaizdą. Šis atradimas paskelbtas leidinyje „The Astrophysical Journal Letters“. Mokslininkai teigia, kad planetai, vadinamai „Wasp-12b“, liko dar 10 milijonų metų, kol ji bus galutinai sunaikinta. Ji taip arti savo žvaigždės, kad aplink ją apskrieja per 1,1 Žemės dienos ir yra įkaitusi iki 1,5 tūkst. laipsnių Celsijaus.

Dėl šio artumo, planetos atmosfera išsiplėtusi maždaug trigubai platesnė nei Jupiterio. Be to, ji išmeta medžiagą į žvaigždę. Mokslininkų komandai vadovavusi Carole Haswell iš Atvirojo universiteto Didžiojoje Britanijoje teigė: „Aplink planetą matome didžiulį medžiagos debesį, kuris tolsta ir kurį galiausiai pagriebs žvaigždė“.

„Hubble“ užfiksuotas debesis leido mokslininkams padaryti išvadas, kaip jis atsirado.„Nustatėme cheminius elementus, kurių iki šiol neaptikome nė vienoje už Saulės sistemos ribų esančioje planetoje“, – teigė mokslininkė. „Wasp-12“ yra Vežėjo žvaigždyno žvaigždė nykštukė, esanti už maždaug 600 šviesmečių. Egzoplanetą 2008 metais atrado Didžiosios Britanijos mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: