Japonija Mėnulyje statys robotų bazę  (4)

Japonijos vyriausybė planuoja iki 2020 m. Mėnulyje pastatyti mokslinių tyrimų bazę, kurioje darbuosis ne žmonės, o robotai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak šalies vyriausybės atstovų, Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA ruošiasi per artimiausius 5 metus nuskraidinti į Mėnulį pirmąjį savo robotą, o per 10 metų pastatyti jame robotų bazę, skelbia dienraštis „Yomiuri Shimbun“. Apie tai buvo pranešta Tokijuje vykstančioje kosmoso tyrimų konferencijoje. Japonijos vyriausybės teigimu, iki 2020 m. į JAXA vykdomą Mėnulio tyrimų programą planuojama investuoti iki 200 milijardų jenų (apie 2,2 mlrd. JAV dolerių). Ši programa bus sudaryta iš dviejų etapų. Pirmajame, kuris truks iki 2015 metų, planuojama Mėnulyje išlaipinti mobilų robotą. Jis vykdys mokslinę žvalgybos misiją – judėdamas Mėnulio paviršiumi į Žemę transliuos didelės raiškos vaizdo kameros fiksuojamą vaizdą. Taip japonų mokslininkai tirs juos dominančio Mėnulio regiono reljefą. Be kitų mokslinių instrumentų šis robotas turės ir seismometrą, kuriuo bus analizuojama vidinė Mėnulio sandara. Skelbiama, kad roboto tyrimų programa truks apie 5 metus.

Antrojo etapo metu 2015 m. JAXA planuoja Mėnulio Pietų ašigalyje pradėti negyvenamos mokslinės bazės, kurią aptarnaus robotai, statybą. Ši bazė pati gaminsis energiją savo poreikiams. Robotai, nedidelėje saulės jėgainėje įkraudami savo baterijas, galės tirti ši regioną iki 100 kilometrų spinduliu. Skelbiama, kad jie vykdys ir geologinius tyrimus – aptikę moksliniu požiūriu įdomių uolienų ar potencialiai vertingų naudingųjų iškasenų, galės jų pavyzdžius išsiųsti į Žemę.

Pasak dienraščio, Mėnulio tyrimų projektus „aktyviai aptarinėjo“ buvusio Japonijos premjero Taro Aso vyriausybė ir buvusio JAV prezidento George'o Busho administracija. Baltųjų rūmų šeimininku tapus Barackui Obamai, Amerikos valdžios dėmesys Mėnuliui sumažėjo – amerikiečius esą dabar labiau domina Marsas. Tačiau Japonijos premjero Yukio Hatoyamos vyriausybė planuoja vykdyti numatytą Mėnulio tyrimų programą. Taip siekiama sparčiau įsitvirtinti Mėnulyje, nes jo tyrimais labai domisi ir Kinija bei Indija, teigiama pranešime.

Beje, neseniai rašėme, kad privačių Japonijos bendrovių aljansas gali nuskraidinti į Mėnulį japonišką robotą – androidą netgi anksčiau, nei tai padarys JAXA. SOHLA asociacija tai ketina padaryti iki 2015 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)