Paslaptingasis juodosios skylės dvynys. Kas yra baltoji skylė ir ar ji apskritai egzistuoja  (2)

Baltosios skylės yra kosminiai objektai, kurie veikia priešingai nei juodosios skylės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltosios skylės ilgą laiką buvo laikomos Einšteino bendrosios reliatyvumo teorijos produktu, kaip ir juodosios skylės. Tačiau visai neseniai kai kurie mokslininkai susimąstė, ar šie objektai gali būti dvi tos pačios monetos pusės, rašo „Space“.

Erdvėlaivio įgulai baltoji skylė atrodytų lygiai taip pat, kaip juodoji skylė. Bet jei stebite iš arčiau, paaiškėja, kad ši skylė materiją ne sugeria, o išmeta, sako Carlo Rovelli iš Teorinės fizikos centro (Prancūzija).

Kas yra baltoji skylė?

Fizikai baltąją skylę apibūdina kaip priešingą juodosios skylės dvynį. Nors juodosios skylės įvykių horizontas yra vieta, iš kurios niekas negrįžta, baltosios skylės įvykių horizontas yra vieta, kur niekas nedingsta. Baltoji skylė, anot teoretikų, yra kita juodosios skylės pusė. Juodoji skylė turi stiprų gravitacinį lauką, kuris traukia materiją link jos. Jei ši medžiaga kerta įvykių horizontą, ji nebegali išeiti iš juodosios skylės. Baltoji skylė yra kita pusė. Taigi baltoji skylė yra beveik kaip antigravitacija, išstumianti medžiagą ir į šią skylę patekti neįmanoma.

Ar yra įrodymų, kad egzistuoja baltosios skylės?

Geraint Lewis iš Sidnėjaus universiteto (Australija) teigia, kad iki šiol mokslininkai nerado jokių baltųjų skylių egzistavimo įrodymų.

 

Kai kurie mokslininkai teigia, kad faktas yra tas, kad Visata yra asimetrinė, o pradžią siejame su Didžiuoju sprogimu, o mūsų laukia begalinė ateitis, o tai reiškia, kad ateitis parašyta Visatoje, ji nustato vienpusę laiko kryptį. Tai reiškia, kad gali egzistuoti tik juodosios skylės. Taigi, nors baltosios skylės egzistavimas yra matematiškai įmanomas, tai, kad mūsų Visata yra asimetrinė, reiškia, kad jos nėra fiziškai realios.

Kaip aptikti baltąją skylę?

Pasak Lewiso, baltųjų skylių paieška yra laiko švaistymas, nepaisant to, kad kai kurie teoriniai fizikai tvirtina priešingai. Nors bendroji reliatyvumo teorija teoriškai apibūdina baltąsias skyles, niekas nežino, kaip jos gali susidaryti.

„Net jei susidarytų baltosios skylės, jos tikriausiai ilgai neišsilaikytų. Bet kuri išeinanti medžiaga susidurtų su materija savo krašte ir tas objektas virstų juodąja skyle“, - sako Halas Haggardas iš Bardo koledžo Niujorke, JAV.

Kodėl gali egzistuoti baltos skylės?

 

Tuo pat metu Rovelli palaiko seną teoriją, kad baltosios skylės gali būti juodųjų skylių mirties pasekmė. Ir jos, pagal Stepheno Hawkingo teoriją, laikui bėgant išgaruoja ir išnyksta.

„Kaip miršta juodoji skylė? Mes nežinome. Kaip gimsta baltoji skylė? Galbūt baltoji skylė yra juodosios skylės žūties rezultatas“, - sako Rovelli.

Kai kurie fizikai spėja, kad po to, kai žvaigždės išdegs ir juodosios skylės išnyks, vieną dieną Visatoje dominuos baltosios skylės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai (2)