Neįprastas atradimas. Webbo teleskopas atrado pirmąsias istorijoje „tamsias žvaigždes“  ()

Astrofizikai pirmą kartą atrado tris ryškius objektus, kurie gali būti supermasyvios „tamsiosios žvaigždės“. Tai yra pirmosios žvaigždės, egzistavusios visatoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol vadinamosios „tamsiosios žvaigždės“ buvo tik teorinė astrofizikų prielaida. Tai yra, jos galėjo egzistuoti kosminės istorijos aušroje ir buvo 10 milijardų kartų ryškesnės už mūsų Saulę. Manoma, kad jos visatoje pasirodė dar anksčiau nei šiandien matomos žvaigždės. Grupė amerikiečių mokslininkų, tyrinėjusių naujus Webbo teleskopo vaizdus, ​​mano, kad jiems pirmą kartą pavyko atrasti tris „tamsiąsias žvaigždes“, o savo išvadas jie paskelbė leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“, rašo „Forbes“.

Mokslininkai mano, kad trys dariniai, kurie iš pradžių priminė tris labai nutolusias galaktikas, iš tikrųjų atrodo kaip didžiuliai objektai, savo savybėmis primentys teorines „tamsiąsias žvaigždes“.

Pasak tyrimo autorių, šie objektai buvo pirmosios žvaigždės visatoje ir yra labai svarbūs mokslui ne tik todėl, o kad, remiantis teorija, jos egzistavo dėka tamsiosios materijos.

Tamsioji medžiaga tebėra vienas paslaptingiausių reiškinių, kurios prigimtis glumina astrofizikus. Manoma, kad tamsioji medžiaga sudaro apie 85% visos visatos materijos ir sąveikauja tik su gravitacija.

 

Mokslininkai mano, kad ją sudaro nematomos visiškai naujo tipo elementarios dalelės. Remiantis esamomis teorijomis, tamsioji medžiaga nesugeria, neatspindi ir neišskiria šviesos ar energijos, todėl jos negalima tiesiogiai aptikti. Nors mokslininkai daro išvadą, kad ji egzistuoja dėl daromos įtakos kosminiams objektams.

Reikalingi papildomi trijų „tamsiųjų žvaigždžių“ stebėjimai, tačiau jei bus patvirtinta, kad jos yra pačios pirmosios tamsiosios materijos kurstomos žvaigždės, šis atradimas gali atskleisti šio paslaptingo reiškinio prigimties paslaptį.

Pasak tyrimo autorių, tai, kad jiems pavyko rasti naujo tipo žvaigždes, jau yra labai svarbus įvykis. Dabar belieka tik įrodyti, kad jos tikrai egzistuoja dėl tamsiosios medžiagos.

 

Webbo kosminis teleskopas gali nufotografuoti daugybę labai tolimų galaktikų, kurios atsirado pačioje Visatos istorijos pradžioje. Bet jos visos turi per daug masės. Mokslininkai negali suprasti, kaip šios galaktikos gali tapti tokios sunkios vos per kelis šimtus milijonų metų. Juk tai pažeidžia dabartinį supratimą  apie erdvę.

Tyrimo autoriai mano, kad dabartinį standartinį visatos istorijos kosmologinį modelį gali tekti koreguoti. Jei iš tikrųjų yra „tamsiosios žvaigždės“, pirmųjų galaktikų susidarymas tampa aiškesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()