Mokslininkai: pykti yra sveika  (13)

Galbūt tai prieštarauja plačiai paplitusiai nuomonei, bet, pasirodo, pykti yra sveika, nes pyktis sumažina neigiamą streso poveikį organizmui, praneša dailymail.co.uk. Mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad pyktis paspartina kraujo tekėjimą į su teigiamų emocijų pojūčiu susijusią smegenų sritį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu mokslininkai, pasitelkę 50 gerai žinomų, pyktį sukeliančių frazių, supykdė 30 tyrime dalyvavusių vyrų. Prieš tai ir iš karto po to, skenuodami vyrų smegenis, jie išmatavo tyrimo dalyvių širdies plakimo dažnį, arterinį kraujospūdį bei streso hormonų testosterono ir kortizolio lygius. Valensijos universitete dirbantis Dr. Neus Herrero ir jo kolegos teigia, kad jų atliktas tyrimas, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „Hormones and Behaviour”, parodė, kad pykčio metu kairysis smegenų pusrutulis buvo labiau sužadintas.

Pasak dr. N. Herrero, kairioji frontalinė smegenų sritis yra susijusi su teigiamų emocijų pojūčiu, o dešinioji – su neigiamų emocijų patyrimu. Be to, kairioji frontalinė smegenų sritis yra susijusi su „artumo” jausmo, galinčio sukelti džiaugsmą, patyrimu, o dešinioji - su užsisklendimu savyje, baime ir liūdesiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: