BP robotas sėkmingai sumontavo apsauginį kupolą (Video)  (5)

Šį ketvirtadienį kompanijos BP robotui pagaliau pavyko sumontuoti apsauginį kupolą virš atviro naftos gręžinio Meksikos įlankos dugne. Tiesa, tai yra tik laikina priemonė - tikimasi, jog kupolas sumažins išsiliejančios naftos kiekį bent 90%.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasinaudodami robotizuotais povandeniniais laivais, BP specialistai sugebėjo nupjauti pažeisto viršutinės gręžinio dalies vamzdžio liekanas, kad jos netrukdytų ant jo viršaus uždėti apsauginį kupolą. Kupolas pastatytas į vietą ketvirtadienį vakare, prieš 10 valandą. Panaudojant specialų dangtį, kompanija planuoja dalį naftos transportuoti didele žarna į vandens paviršių, kur ji bus surenkama krovininiuose laivuose. "Mums pavyko kupolą patalpinti ten, kur norėjome", teigia BP atstovas Dougas Suttlesas. "Norėčiau, kad mums pavyktų sugauti daugiau kaip 90% viso naftos srauto, kadangi konstrukcija yra tam pritaikyta. Žinoma, per artimiausias 24-48 valandas mums dar teks optimizuoti visą procesą. Tačiau tai ne viskas - mums dar reiks visiškai sustabdyti naftos liejimąsi į jūrą".

Per praėjusias dvi savaites nafta jau pasiekė barjerines Alabamos salas ir Misisipę, o vakar ryte ji pastebėta prie vakarinės Floridos dalies. Nors kupolas yra įtvirtintas taip, kaip planuota, tai nėra ilgalaikis sprendimas. Remiantis JAV Pakrančių apsaugos administracijos atstovo Thado Alleno teigimu, BP nepavyko nupjauti vamzdžio naudojant tikslų deimantinį diskinį pjūklą ir vietoj to buvo panaudotas grubesnis pjovimas specialiomis žirklėmis. Tai reiškia, kad guminės hermetizavimo tarpinė neprisispaus tarp vamzdžio ir kupolo visiškai sandariai. Gali būti, jog gręžinio nepavyks užsandarinti iki pat rugpjūčio, kol bus baigti gręžti du gretutiniai gręžiniai, į kuriuos tikimasi nukreipti visą naftos srautą. "Per artimiausias 12-24 valandų mes išsiaiškinsime, kiek efektyvus yra šis mėginimas", sako vienas BP vadovų Tony Hayward'as. Kupolo montavimo pradžią - vamzdžio pjovimo operaciją - galite stebėti tolesniame video.


BP teigia, jog per pirmąsias 12 valandų nuo kupolo sumontavimo pavyko surinkti apie 1800 barelių naftos, tačiau šį rytą užfiksuotas video rodo, jog nafta vis dar veržiasi į paviršių. Be to, kompanijos deklaruotas surinktos kiekis sudaro mažiau nei 10% viso naftos srauto - 3000 kubinių metrų per dieną. Per savaitgalį BP planuoja uždaryti keturis kupolo viršuje esančius vožtuvus, kurie lemia didžiausią naftos skverbimąsi į išorę.

BP ne tik desperatiškai ieško sprendimo, kuriuo būtų galima įveikti Meksikos įlankos krizę. Kompanija taip pat pradėjo nacionalinio masto reklaminę kompaniją, kuria jie siekia atsiprašyti amerikiečių už savo klaidą ir teigia, jog ją ištaisys. Tuo tarpu protestuotojai planuoja pradėti savaitę truksiančių demonstracijų seriją "Seize BP", kuria jie tikisi paskatinti, kad valstybė perimtų kompanijos kapitalą. Demonstracijos vyks daugiau kaip 50 JAV miestų. Prezidentas Barakas Obama taip pat viešai pareiškė, jog "jo darbas yra įsitikinti, jog kompanija už viską atsakys".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)